Jump to content

Leégés? Van megoldás!

2014. 07. 30. 13:49

Ha túl sok időt töltünk a napon, ráadásul még naptejjel sem óvtuk magunkat, számíthatunk a fájdalmas leégésre. Számos praktika van, ami megoldást nyújthat arra az esetre, ha elszámítottuk magunkat a napon tartózkodáskor.

Végre itt a nyár, napbarnított bőrre áhítozunk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ősszel és télen bőrünk kifakult és néha még naptej használatát is mellőzzük a napon. A szoláriumot sokan ellenzik, mások pedig tavasszal (és máskor is) szívesen adnak bőrüknek barnás alapszínt ezzel a megoldással. Senki nem azzal a szándékkal megy a szoláriumba és a napra, hogy leégjen, mégis bekövetkezhet.

Az, hogy a leégett bőr le fog hámlani vagy hámlás mentesen bebarnul, függ a leégés mértékétől. Ha már megtörtént a leégés, a további napozást kerüljük. Nem mintha abban az állapotban az ember egy porcikája is kívánná a további napfürdőt, viszont van, aki munkája miatt ezt mégsem tudja elkerülni. Akkor (is) feltétlenül szükséges a naptej használata.

A fekete teával való borogatás segíti a leégett bőrterület gyógyulását. A tea kifőzése után meg kell várni, hogy az kihűljön, majd vattapamaccsal óvatos borogatást kell alkalmazni.

Az ecetes borogatás szintén hasonló elven működik, azaz a sérült bőrterületet óvatosan kenjük át ecetes vattapamaccsal. Ez hűti, megnyugtatja a gyulladt bőrt és csillapítja a fájdalmat.

Ritkán olvasni vagy hallani az eper alkalmazásáról, pedig ha eperszeletekkel befedjük az égő, feszülő, fájó bőrt és 5-7 percig rajta hagyjuk, a vitaminok és az eper nedvtartalma beszívódik a bőrbe, amely hidratálja és nyugtatja azt.

Ugyancsak nagyon hatásos a tejföl vagy a natúr joghurtos kezelés. A kényes részeket kenjük le tejföllel vagy joghurttal, hagyjuk hatni, majd mossuk le. Főleg arcon kiváló megoldás, ugyanis a természetes anyagok segítik a bőr regenerálódását és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.
Ha eperdarabokat vágunk joghurtba és azzal kezeljük le az égett bőrt, szintén nagyon jót teszünk vele.

(Forrás: femina.hu)