Jump to content

Mire használták a horoszkópot?

2014. 09. 04. 16:00

Még a legszkeptikusabb emberek is olvasnak horoszkópot. Ciki, nem ciki bevallani, de valamiért sokakat érdekel, még akkor is ha koholmánynak tartja. Ismeri a horoszkóp használatának igazi eredetét?

A horoszkópok eredetének meghatározásával kapcsolatosan sok vita folyik. Egyes kutatások 25000 éves hagyománynak tartják, de vannak olyan bizonyítékok is, amik „csak” több ezer évesre taksálják a létezésüket.

A csillagok, és bolygók állását figyelve a háborúk és következményeik, a termés, vagy a globális lét kérdésit látták megjövendölni. De ez persze rég volt. Mára már a csillagjóslás inkább egy egy személy életére, és történéseire fókuszál. Ugyanakkor nem csak spiritualitás mentán voltak fontosak a csillagjegyek. Történelmi áttekintés alapján azért váltak a csillagképek több különböző népnél is a kultúra részévé, mert az alapján voltak képesek kiszámítani, hogy mikor jött az aratás, a szántás vagy éppen a vetés ideje. A nomád népek pedig a csillagképek alapján döntötték el, hogy melyik területre vándoroljanak, és telepedjenek le. A Hold állásából az apály-dagály beálltára következtettek, spirituális szempontból a szellemekhez voltak köthető, ugyan úgy, ahogy a csillagok is.