Jump to content

A jatingai rejtély-Öngyilkos madarak

2015. 03. 04. 19:00

Az Északkelet-India Asszámnevű államában található kis faluban évről-évre borzolja a kedélyeket az ottani madarak tömeges és rejtélyes öngyilkossága. Az évek során rengetegen próbálták megfejteni ezt a különleges jelenséget, de idáig senkinek sem sikerült.

Szárnyra keltek különféle mendemondák és találgatások, hogy esetlegesen túlvilági erők állhatnak a rejtélyes halálozások mögött.

800 évvel ezelőtt, a falu a helyi uralkodóról elnevezett „Kacsari királyság” része volt, ahol a rendszeres tábortüzek alkalmával a madarak viselkedése megváltozott, több százuk szállt alá az égből, egyenesen a tűzbe. Akik nem sültek meg a körülötte lévő szikláknak, fáknak csapódva lelték halálukat.

A helyiek szerint Isten haragja áll a nem mindennapi jelenség mögött. Azt mondják a madarakban születtek újjá a gonosz lelkek és démonok. Az öngyilkosságuk, pedig e lelkek önfeláldozása. Egy időben az ott élőket annyira megrémítette a madarak viselkedése, hogy tömegesen elmenekültek a faluból.

Az 1900-as évek elején a „Janita” törzs Jatinga területére tévedt, mivel egy elhagyatott környék volt, ideálisnak gondolták a letelepedéshez. Egy napon mikor éjszakai vadászatra indultak, ők is szembetalálkoztak az öngyilkos madársereggel.

1957-ben Edward Gee, brit teaültetvényes világhírűvé tette a falu „különlegességét”, ugyanis India vadvilága címen megjelent könyvében „madár harakirinek” keresztelte a jelenséget. Mindenáron tudományos magyarázatot szeretett volna találni, ezért a rejtély nyomába eredt.

Megfigyelte, hogy az öngyilkosságok mindig bizonyos területekre koncentrálódnak, ezen kívül felhős, ködös, sötét és holdtalan éjszakákon történnek, amikor esős és erőteljesen szeles a táj. Ezek a feltételek főként a kései monszun idején adottak, szeptembertől-novemberig tartó időszakban. Úgy gondolta ezek a tényezők annyira megváltoztatják a madarak bioritmusát, hogy valami megváltozik bennük, elvesztik az érzékelési képességüket és ez eredményezheti a különös viselkedést.

Az Indiai Geológiai Intézet munkatársai megállapították, hogy az erős délnyugati szelek idején, a sűrű köd és a kedvezőtlen éghajlati tényezők megváltoztatják a Föld felszínének mágneses erőterét. Ez a mágneses erő pedig megzavarja a madarak repülését, akiken pánik tör ki és próbálnak menedéket keresni. A madarak a falusiak fényforrásai mellett keresnének menedéket. Miközben a fény felé repülnek sokan nekiütköznek a fáklyáknak, szikláknak, fáknak és épületeknek. Ez a tudományos magyarázat hihetőnek tűnik, azonban 100%-ban, a mai napig nem bizonyított.

A legenda életben tartása a turizmust is fellendítette, 1980-tól minden évben turisták tömegei próbálják megfejteni a rejtélyt. A 2000-res évek elején a nagyobb baj megakadályozása érdekében természetvédelmi programot indítottak. A program sikeresnek bizonyult, ugyanis 40%-kal sikerült visszaszorítani a madarak elhalálozását.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.lovethispic.com/)