Jump to content

15 percen át hullottak a vörös cseppek az égből

2015. 03. 19. 16:00

Ritka, és azt megelőzően talán nem is jegyzett esőzésre keltek Srí Lanka lakói a tavalyelőtti év novemberében. A misztikus történet hamar körbejárta a sajtót, de nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni rá, ez idáig.

A helyi meteorológiai szolgálat úgy nyilatkozott a jelenségről, hogy az nem lehet természetes eredetű, és valószínűleg vegyszerek, vagy légszennyezés álla a háttérben. Azt is hozzátették, hogy talán a dél-indiai területekről érkezett a légáramlatokkal vörös por, allergének vagy pollenek, melyek befestették a vízcseppeket, ám aznap a szél ellentétes irányba fújt.

Sokáig nem sikerült magyarázatot találni a piros színű esőre, és emiatt találgatások tucatjai keltek szárnyra a lakosság körében. Mivel Srí Lankára nem jellemző a rossz minőségű légköri koncentráció, így az nem okozhatta a színét, s a lakosság nagy része az idegenek munkájának, vagy radioaktív anyagok hirtelen elterjedésének vélte a szokatlan színt. A lassan kialakuló pánikhangulat azonban alábbhagyott, amint az első hiteles információk megéreztek.

A Medical Research Institute (MRI) vezetője, Dr Anil Samaranayake volt a megbízott, hogy kiderítse miért hullott szakadatlanul negyed órán át piros eső. A férfi és csapata, a begyűjtött minták hosszas elemzése után, megtalálta a választ.

A jelenség egy ritka algafajnak volt köszönhető, ami 2001-ben hasonló riadalmat váltott ki a lakosságból, ugyanis a szivárvány minden színe hullott az égből, mély, intenzív árnyalatokban. A hivatalos szervek megállapították, hogy a ritka fenomént, a vízoszlopok által felszippantott zuzmó-képző alga váltotta ki. A piros cseppek az élőlények pigment sejtjeinek voltak köszönhetőek.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://thewatchers.adorraeli.com/)