Jump to content

A biokozmetikum csomagolása sem lehet bármiből

2014. 02. 14. 13:44

A biokozmetikumokat mindig tanúsítani kell! Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat. Az évente kiadott tanúsítás igazolja és a terméken a tanúsító szervezet neve, és/vagy logo-ja, azonosító száma, és az INCI listában az ökológiai összetevők külön jelölése mutatja meg a vásárlónak, hogy ellenőrzött bioterméket tart a kezében. A biokozmetikumokra vonatkozóan mindig kötelezően betartandó, hogy az összetevőiknek, összetételüknek, készítés-technológiájuknak, a kozmetikumot előállító üzem kialakításának, raktárkészlet nyilvántartásának, raktározási körülményeinek, mind az alapanyagokra, mind a késztermékre vonatkozóan, a végtermék csomagolásának, feliratozásának stb.

Be kell tartani a tanúsító szervezet feltételrendszerében szereplő tiltott anyagokra, eljárásokra vonatkozó elvárásokat. Azaz pusztán néhány „bio” összetevő alkalmazásától egyetlen kozmetikum sem válik biokozmetikummá. De vajon melyek a biokozmetikumok legfontosabb kritériumai?

A kozmetikumban lévő mezőgazdasági eredetű alkotók (növényi viaszok, zsírok, olajok, Juice-ok, kivonatok, illóolajok, stb) aránya a hozzáadott víz és ásványi anyag mennyiség levonását követően számított anyagmennyiségre vonatkozóan, mely 10-90% között változhat feltétel rendszertől függően. Pl. a magyar BIOKONTROLL-nál minimum 90% mezőgazdasági eredetű alkotónak kell lennie az ökológiai kategóriában tartozó termékben. Tanúsított biokozmetikum lehet a termék, de nem használhatja a bio/öko/organic előtagot a termék nevében ha a fentiek szerint kalkulált mezőgazdasági anyagtartalom 50 és 90 % közé esik.

Az ökológiai összetevők aránya a mezőgazdasági eredetű összetevőkhöz viszonyítva. Az ökológiai vagy biokozmetikumok esetében a legszigorúbbak, az egyik alapvető kritériumként az ökológiai összetevőknek a mezőgazdasági eredetű összetevőkhöz viszonyított arányát rögzítik, melynek több, mint 95%-ának ökológiai eredetűnek, azaz tanúsított ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia.

A biokozmetikum előállításhoz felhasználható alapanyagok: a feltételrendszerek általánosan tiltják a kőolajszármazékok pl. paraffinolaj (mineral oil) és az azokból készült és egyéb szintetikus összetevők, szintetikus színezékek, szintetikus fényvédők, az elölt állatokból származó állati eredetű zsírok, állati eredetű glicerin, az alumíniumsók, a carbomerek, az eltitkolt komponensek, a mesterséges molekulaszerkezetű tartósítószerek felhasználását.

A biokozmetikum előállítása során tiltott eljárások a szintetikus, szerves oldószerekkel (pl. hexán, propilén-glikol, butilén glikol) történő hatóanyag kivonatolás. De szintén tiltott ionizáló sugárzással történő besugárzás csíramentesítés érdekében, „tartósítószert nem tartalmaz” megjelölés feltüntetése céljából. Ugyanilyen fontos kitétel, hogy tilos biokozmetikumot csomagolni pl. klórtartalmú műanyagokba (pl. PVC).

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/gombakiraly.hu