Jump to content

Drágább, de így is megéri biokozmetikumot használni

2014. 02. 19. 10:33

Világszerte érezhető a környezetszennyezés és a szintetikus világ elleni küzdelem harcosainak aktív hatása. A biotáplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek természetes alapanyagokból készülnek és kíméletesebben ápolják bőrünket, mint mesterséges anyagokkal dúsított társaik. Azonban a piac mai állása szerint a szerves összetevőkből készült, a megfelelő szakmai szervek által szoros kontroll alatt tartott termékek ára jelentősen magasabb, mint a hagyományos készítményeké.

A drágaság ellenére is tény, hogy a természetes eredetű szépségápolási termékek használata a ?legbőrbarátabb? ápolást nyújtja. Ennek eredményeként kevesebb lesz az irritáció, kipirosodás, szárazság, viszketés, hámlás, foltosodás, allergiás reakció, zsírosodás, gyulladás, pattanás.

A bőrtípusunknak megfelelő termék kiválasztása sokkal nagyobb arányban garantálja a szükséges ápolás sikerességét, mint a szintetikus anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó hétköznapi termékek.

A biokozmetikumok alapvető anyagai olyan organikus összetevők, melyek a természetben fellelhető anyagok, leggyakrabban mezőgazdasági, erdészeti termelés során képződnek. Nem mindegy azonban, hogy ez a termelés milyen minőségű. Nagyon fontos, hogy az alapanyagok előállítása az ökoszisztéma tiszteletben tartására épüljön, vagyis nem mérgezi a környezetet mesterséges anyagok alkalmazásával, még a nagyobb terméshozam elérése érdekében sem.

A webbeteg.hu cikkéből kiderül, ez annyit jelent, hogy a termelés mentes mindenféle műtrágyától (ezt szerves, állati eredetű trágyával pótolják), a permetezőszerek is természetes alapúak (például csalánlé). Természetesen a génmanipuláció sem ismert fogalom a biokozmetikában. A kifejlesztés és az előállítás során is szigorúan tilos állatkísérleteket folytatni.

Még az is meg van határozva, hogy a biogazdaságtól milyen távol lehet az első, nem biogazdálkodást folytató termelő ültetvénye (hiszen a széljárás befolyásolja a permetszerek útját, a csapadékvíz elfolyása pedig érintheti a biogazdaság talaját, így a termés kapcsolatba kerülhet a szomszédok műtrágyájával, permetezőszerével). Az pedig szinte magától értetődik, hogy a kész termékek nem tartalmazhatnak szintetikus illatosító-, színező- és tartósító anyagokat, szilikont és ásványi olajokat.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/webbeteg.hu