Jump to content

Mikortól és menyire hatásos a biodezodor?

2014. 04. 17. 10:09

A natúrdezodorokból a „gyári” készítményekben gyakori alumíniumvegyületek hiányoznak. Ezek a vegyületek ugyanis nagyon hatékonyan akadályozzák az izzadást, ám bizonyos vizsgálatok szerint eltömhetik a pórusokat, sőt a mell szöveteiben lerakódva és a szervezet ösztrogén-receptoraihoz kötődve akár mellrákot is okozhatnak. Bár ezeket a kutatásokat egyelőre sokan vitatják, az eredmények mindenképp elgondolkodtatóak. Aki azonban úgy dönt, hogy áttér az alumíniummentes, gyógynövénykivonatokat tartalmazó biodezodorokra (ezekben gyakori hatóanyag az izzadásgátló zsálya vagy a bőrt ápoló körömvirág), számítson arra, hogy hatásuk nem lesz olyan erőteljes, mint az addig használt szereké, épp azért, mert az izzadságmirigyek pórusainak erőteljes összehúzására azokkal ellentétben nem alkalmasak.

Klinikai kísérletek során többször is előfordult, hogy a tesztalany egy darabig a verejték erőteljesebb szagát tapasztalja a természetes készítmények használatának kezdetén. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen egy idő után rendeződik a helyzet, és nyugodtan mehet emberek közé, nem lesz kellemetlen testszaga.

Szakértők szerint a bőr ilyenkor választja ki a korábban bejutott káros anyagokat. Azonban nem csak a dezodorok okozhatnak kellemetlen „meglepetést”. A bőr állapotának átmeneti romlása ugyanis a natúrkrémek használatának első heteiben is előfordulhat.

Ugyanakkor a natúr- és biosamponok esetében nincs várakozási idő, azok az első használat során is kellően hatékonyak. Növényi tenzidekkel, kímélő tisztítóanyagokkal távolítják el a hajból a szennyeződéseket, épp olyan hatékonysággal, mint hagyományos társaik. Kímélik a fejbőrt, nem okoznak allergiát, gyógyhatású növényi kivonataiknál fogva pedig jó hatással vannak az olyan fejbőr- és hajproblémákra, amilyen a korpa, a zsírosodás, vagy épp a fejbőr túlzott szárazsága.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/testor.hu