Jump to content

Mit várhatunk a biokozmetikumoktól?

2014. 04. 18. 17:30

A hagyományos kozmetikumokkal nemcsak egyszerűen krémet, tusfürdőt, sminkszert vásárolunk, hanem ígéretet, életérzést is. Aki elhatározza, hogy az eddigi, hagyományos kozmetikumokat hátrahagyva áttér a biokozmetikumokra, gyakran „ön- és környezetvédelmi” megfontolásból teszi ezt. Már maga ez a lépés önmagában is igényel némi szemléletváltást, hiszen a biotermékek nem hatnak olyan mértékben az érzékekre, mint a profi reklámkampányokkal eladott hagyományos szépítőszerek. Ugyanakkor sokan egyfajta varázsszernek tekintik a biokozmetikumokat, amelynek segítségével egy csapásra megszűnnek azok a bőr- és hajproblémáik, amelyekkel eddig hasztalan küzdöttek.

A natúr- és biokozmetikumok gyakran valóban hatékonyabbak egy adott problémára, mint a hagyományos termékek, fontos tudni, hogy ezek sem csodaszerek.

Markovics Vera kozmetikus - aki kizárólag természetes anyagokkal dolgozik – véleménye szerint azonban legalább ennyire fontos, hogy milyen életmódot élünk. Fontos, hogy figyeljünk arra, mit eszünk, mennyit alszunk, mennyire vagyunk kiegyensúlyozottak, hiszen ezek mind befolyásolják a bőr állapotát. A természetes kozmetikumok akkor válnak be igazán, ha ezek a dolgok is rendben vannak.

A szakember kiemelte, nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy a természetes készítmények sem mind egyforma minőségűek. Gyakran az ár is tükrözi a minőségi kategóriát, de az összetevők listáját sem csak azért érdemes böngészni a csomagoláson, hogy vegyszerek után kutassunk benne.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy allergiát nemcsak a laboratóriumban előállított kémiai anyagok okozhatnak, hanem a természetes összetevők is. Épp ezért akkor sincs rá garancia, hogy érzékeny bőrünk jól fog reagálni egy adott kozmetikumra, ha az teljesen mentes a vegyi eredetű összetevőktől.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/testor.hu