A karotinok elsősorban az intenzív színű zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, sütőtök, a paradicsom, cékla, barackok) fogyasztásával kerülhetnek be szervezetedbe. Ehhez sok élénkpiros, sárga, bíborszínű zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk. A béta-karotin minden zöld növényben is megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, a paraj, a kelkáposzta, fejes saláta.
Napozás előtt ajánlatos, sok paradicsomot és sárgarépát, vagy a fent ajánlottakból bármit fogyasztani. Azon túl, hogy védjük a bőrünk, a barnaságunk is tartósabb lesz, és kevesebb napfény is elég a szép barna szín eléréséhez.
Emellett nem árt bio naptejet használni, amely fizikai fényszűrős, cink-oxiddal készül. Mintegy 300 éve használják már a bőrgyógyászatban a kovacinkérc főbb összetevőjeként. Egy leheletvékony, alig látható fehér réteggel vonja be a bőrünket, úgy veri vissza az UV sugarakat, hogy azok el sem jutnak a bőrünkig.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/andio.biz