Jump to content

Vissza a természetbe!

2014. 07. 04. 10:38

Használjunk  közvetlenül a természet patikáját. Elég, ha kimegyünk a kertbe vagy a piacra és máris kozmetikumok sokasága áll rendelkezésedre.

Vérkeringést fokozó, bőrizgató, élénkítő herbák:

Az árnika amellett, hogy erős vérbőségfokozó hatású, vizes oldata - kellő hígításban - pórusösszehúzó és fertőtlenítő is. Virága, gyökere a legerősebb bőrizgató drog. Figyelem! Ha túladagolják, gyulladást idézhet elő.
A csalán kivonatát szívesen alkalmazzák, hiszen nagyon magas klorofill tartalma és összehúzó hatása is közismert.

A paprika szépít!

Bőrünk egyik legjobb barátja a magyar konyha gyakori főszereplője, a paprika is. Jó ízén kívül arról már kevesebben tudnak, hogy a kozmetikai ipar is szívesen hasznosítja, mivel erős vérbőséget okoz, de sohasem idéz elő bőrgyulladást. A vérkeringést felpezsdítő hatásán túl vitamintartalma miatt regenerál, táplál is, a hajszálereket pedig tágítja. Pakolás céljára a fehér, a zöld vagy a piros változata darált vagy turmixolt húsának pépjét, vagy édes-őrölt paprikát keverhetünk krémbe, tejszínbe a "lusta", öregedő bőr felfrissítésére. Sohase használjunk sóval vagy tartósítószerekkel konzervált élelmiszeripari paprikakészítményeket! Elkészítésüknél mindig ügyeljünk a higiéniai rendszabályokra, valamint arra, hogy a növény mindig friss, egészséges vagy jól szárított legyen! Ezeket a készítmények nem tárolhatóak sokáig.

Szemünk fénye

A búzavirág kék színű virága népművészeti motívumként gyakran visszaköszön. Szépségén kívül hasznos is: teájából kitűnő borogatást lehet készíteni a fáradt, gyulladt szemre. A szemvidítófű pedig már a nevében is hordozza jótékony tulajdonságát. Teájával bátran megmoshatjuk, borogathatjuk a fáradt szemeket!

A vonzó hajkorona titkai - kamilla, csalán, bojtorján

Ki ne szeretne dús, egészséges hajkoronát? De a környezeti ártalmak, a fejfedők viselése, a különböző fixálóanyagok hihetetlen kárt tesznek hajban. A probléma jelentkezésekor azonban többnyire eszünkbe sem jut a természet patikájából gyógyírt keresni, hanem ismételten vegyi alapú balzsamokhoz, ápolószerekhez nyúlunk. Sokakkal előfordult már, hogy a száraz hajra való szerektől kifejezetten zsíros, a zsíros hajra való sampontól pedig korpás lett a haja, és a kör így folytatódott, míg tanácstalanul visszatért a régi, valamennyire már beváltakhoz. Következzék néhány tipp, melyeknek garantáltan nincsenek hasonlóan káros mellékhatásai!Túlzott faggyúmirigy-működésre: a következő hajpakolás hatásos zsíros hajra: 1 dkg élesztőt és 1 evőkanál langyos kamillateát keverjünk össze, és masszírozzuk a fejbőrbe! Hagyjuk rajta húsz percig, majd bő vízzel öblítsük le! A kamilla egyébként is kitűnő öblítőszer a bojtorján, a citromfű, a csalán és a fűzfakéreg főzetei mellett.
Ha száraz a hajunk, öblögessük búzavirág -forrázattal! Súlyosabb esetekben kipróbálhatjuk a levendula-, a jojoba- vagy az olívaolaj kivonatát. Töredezett hajvégekre pedig a bojtorjánolaj nyújthat segítséget.
Hajhullás ellen: a természet patikájából hajhullás ellen az apróbojtorján, a csalán, a nyárfa főzetét, valamint a nyírfa és a vadgesztenye kivonatát hasznosíthatjuk.

Narancsbőr ellen cickafark, koriander, homoktövis

A nők több mint háromnegyede nemcsak a reklámokból ismeri a narancsbőr fogalmát. Sőt, a nem túl szép látványt nyújtó gödröcskékkel ma már egyre több férfinak is szembesülnie kell. A narancsbőr a szövetek meglazulása miatt alakul ki, többnyire a helytelen életmódnak - túl kevés folyadékfogyasztásnak, mozgáshiánynak, különböző élvezeti szerek mellékhatásának - köszönhetően. Ráadásul eltüntetése csak hosszú, fáradságos munkával lehetséges.

Bármily meglepő, a természet erre is kínál megoldást. Például a cickafarkból vagy a koriandertermésből készített masszázsolaj segíti a narancsbőr megszűnését. Megelőzésében pedig sokat segíthet a kötőszöveteket erősítő homoktövis.

Kéz- és lábápolás kamillavirággal

A kézfej az ápoltság, nőiesség védjegye. A leggyakoribb probléma ezen a területen a bőr kiszáradása, aminek általában két oka van. Az egyik, hogy nem töröljük szárazra a kezünket kézmosás után. A másik ok, hogy a kezünkkel folyamatosan érintkező kémiai anyagok irritálhatják bőrt. A mesésen szép kézfej érdekében moss kezet kamillavirágból készült főzettel, hiszen ez a legérzékenyebb bőrt is kíméletesen tisztítja, a bőr puhaságáért pedig vess be a zsálya- és levendulaolajat!