Jump to content

Bőrallergia kozmetikumok használatától

2014. 07. 11. 14:27

A légúti allergiákhoz hasonlóan egyre gyakrabban jelentkeznek allergiás tünetek bőrön is. Ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen míg nagyszüleink csak néhány kozmetikumot használtak, és annak is alapanyaga maximálisan természetes volt, addig mi már millió és egy termékből választhatunk magunknak terméket a hajunkra, a bőrünkre, körmünkre.

A kellemes illatú parfümök, testápolók, samponok, hajbalzsamok vanília, fahéj, rózsa illata lehet bódító, de ugyanúgy lehet irritáló is. Bár az illatanyagok használata a régi múltra visszavezethető, ám napjainkban mindenbe belerakják, hogy a termék eladhatóbb legyen. A bőrgyógyászok szerint nem csak a kozmetikai termékek velejárója, hanem a bőrt roncsoló és irritáló is.

Nagyon sok kozmetikai terméken feltüntetik a hypoallergén jelzőt, ám sajnos ezek sem jelentenek teljes biztonságot érzékeny bőrünknek. Még ha valóban természetes alapanyagokból készül is egy termék, akkor is lehetünk rá allergiásak, például a citrusfélékre, egyes gyógynövényekre.

Az allergia nem más, mint egyfajta túlérzékenység, az immunrendszer túlzott reakciója a sokféle kémiai anyag, környezeti ártalomra. Nincs olyan testrészünk, amire ne lenne különálló készítmény, amelyek bizony illat-, színezőanyagokat, valamint tartósítószert tartalmaznak. Ezek rendkívül intenzíven érintkeznek bőrünkkel és ki is fejtik hatásukat. Olykor éppen nem jótékony hatást fejtenek, hanem éppen ellenkezőleg, allergiás reakciót eredményeznek bőrünkön. Az allergiás reakció rövid idő után jelentkezhet a termék használatát követően, de az is előfordul, hogy napokkal, sőt hetekkel később mutatkozik meg. Ha az utóbbi történik, nagyon nehéz kideríteni az allergiát kiváltó okot.

Egy kozmetikum akár kétszáz különböző illatanyagot is tartalmazhat, előre megmondani, hogy ki mire lesz érzékeny, lehetetlen. Az azonban biztos, hogy a bőrallergia jelentkezése kontakt úton történik, vagyis a bőr közvetlenül érintkezik az allergiát okozó anyaggal. Gyakori tünet a bőrpír, viszketés, kiütés, hámlás, duzzanat jelentkezése, amelynek kezelésére bőrgyógyász szakember hivatott. Ha sikerült is eltüntetni a kellemetlen bőrjelenséget, akkor is fel kell kutatni annak kialakulásához vezető okot.

A kozmetikai termékek által okozott bőrallergiára leghajlamosabbak a fehér bőrű, világos hajú emberek, de a nők dominanciája is kimutatható ebben. Már csak azért is, mert a nők 90%-a használ napi szinten többféle kozmetikumot, míg a férfiaknak csak 70%-a.

Ha évek óta használunk problémamentesen egy jól bevált terméket, ahhoz érdemes ragaszkodni, nem váltogatni az új megjelenésű, tetszetősebb kivitelű, modernebb termékek között. Az ilyen folyamatos váltás megterheli a bőrt, és az egyik tartalmazhat olyan összetevőt, ami kiváltja az allergiás reakciót.

Ha azonban még nem sikerült megfelelő terméket találnunk, gyógyszerész és bőrgyógyász szakember segítségét kérhetjük, aki tan. ácsokat tud adni. A bőrgyógyász elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények alapján javasolni tud megfelelő termékcsaládot.

(Fotó:youtcrash.com/diaryofasocialgal.com)