Jump to content

Száraz a haj? Turbózd fel természetesen!

2014. 07. 14. 11:55

A haj szárazságának sok oka lehet, mondjuk száraz a fej bőre, mert nem termel elég faggyút, de genetikai okok is állhatnak a háttérben. Megesik az is, hogy a száraz hajat mi magunk idézzük elő úgy, hogy nem megfelelő hajápolási termékeket használunk, vagy nem megfelelőek a hajformázási lehetőségeink. A hajfestés, a szélsőséges hajformázás roncsoló hatása következtében a haj szárazzá válhat.

Pedig mindenki álma a könnyű, csillogó, fényes haj. Még a legmodernebb, legújabb hajápoló termékekkel is nagyon félrekezelhetjük fejbőrünket, hajunkat. Ezek a szinte mindennapos macerák rendkívül igénybe veszik a hajszálakat, töredezetté, szálkássá, szénaboglyává válik a haj. Hosszú haj esetében sokszor csak az olló segíthet.

Ha szárazzá vált a hajunk, akkor ne moss hajat naponta, hanem olyan ritkán moss csak, amennyire csak szükséges. Természetes hajpakolások alkalmazásával szépen rendbe hozható a haj állaga, minősége. Megfelelő hajvédelem nélkül ne használj hevített hajformázókat. A fejbőr masszírozása segíti a megfelelő vérellátást a fejbőrben, stimulálni képes a faggyúmirigyek normális működését. Hajmosás után a még vizes hajadat széles fésűvel bontsa szét óvatosan, mert a vizes haj nagyon érzékeny.

Nem kell kétségbe esni, mert a természet számos alapanyagot biztosít számunkra, amivel megszüntethető ez a nemkívánatos állapot. Nem is kell messze menni, csak a konyháig.

Vegyél elő egy kis poharas joghurtot, amelynek felét keverd össze három evőkanál mézzel és egy kanálnyi citromlével. A joghurt savas kémhatása által lezárja a kinyílt kutikulákat (a felszíni sejtek védőrétege), amitől a haj töredezettnek tűnik. A méz hidratál és fertőtlenít, a citrom fényesebbé teszi a hajat és szintén fertőtlenít. Vidd fel a hajvégekre a masszát, majd csavard az egész hajad és tekerd körbe alufóliával. Harminc percig hagyd, hogy fejtse ki hatását a krém, majd mosd le.

A legtöbb háztartásban kakaó is van otthon, melyhez keverj hozzá kevés joghurtot, és az így kapott krémet vidd fel a hajadra miután megmostad azt. Ezt a pakolást hagyd hatni 5-10 percig. A joghurt hatását már ismerjük, a kakaó pedig beindítja a természetes regenerálódást a hajban, fényt ad annak.

A csalán használata egész hajra alkalmazható, nem csak a száraz hajvégekre. Főzz le egy adag csalánteát, majd két rész olíva olajat önts az egy rész teához, amit kenj fel akár az egész hajadra. Negyed óráig tartsd rajta, majd alaposan mosd le samponnal. A csalán vitaminokat és flavonoidokat tartalmaz, melyek erősítik és táplálják a hajat.Egy érett avokádó és egy banán keverékével is hajvégápoló masszát készíthetünk. Az avokádót és a banánt törd össze villával, az így kapott pépet vidd fel a hajadra és tartsd rajta 10 percig. A banán magas káliumtartalma és az avokádó zsírsavtartalma miatt visszaadja a haj puhaságát, megszűnik a durva és száraz tapintású hajkorona.

(Forrás:biokalauz.hu/Fotó:askinyourface.com)