Jump to content

Szappan készítése házilag 1.

2014. 07. 17. 13:28

Bőrünk nagyon kényes felület, vagyis különleges bánásmódot igényel. Akinek száraz bőre van, azért, akinek meg zsíros, azért. Számos márkás terméket használhatunk a bőrünk szebbé, rugalmasabbá tételére, de a bőrápoló krémek zöme tartalmazhat olyan anyagot, amely irritálja. Mint minden területen, itt is megjelentek a bio csodaszerek.

Ezek közé tartozik a szappan. Egyre többen foglalkoznak ezek otthoni körülmények közötti szappankészítéssel. Lássuk, mi kell saját szappanunk elkészítéséhez és hogyan történik.Fontos eszközök: védőfelszerelés (köpeny, kesztyű), konyhai mérleg, fedeles hőálló edény, keverőkanál, öntőforma, hőálló hőmérő, kiöntő formák.
A szappankészítés alapanyagai a következők (érdemes az első kísérletnél a legkisebb arányokat használni):

  • 500 gr alapolaj (ez lehet kókuszolaj, olívaolaj, földimogyoró olaj, körömvirágolaj, lenmagolaj stb.),
  • 160 gr folyadék (desztillált víz, körömvirág tea),
  • 64 gr NaOH (vagyis lúg),
  • ízlés szerinti illóolaj,
  • esetleg 25 gr bázisolaj (elhagyható).

Három módja közül lehet választani.

Az első módszer az ún. hideg eljárás. Először a desztillált vizet mérjük ki egy fedeles tartóba és ehhez adjuk hozzá a lúgot kis részletekben, állandó keverés mellett. Az összekeverés előtt nyissunk ablakot, a kavarás ideje alatt pedig tartsuk vissza a lélegzetünket, hogy ne lélegezzük be az így keletkező gőzt. A feloldott lúgos edényt lefedve tegyük hideg vizes fürdőbe, hogy hűljön, ugyanis a lúg és a folyadék reakcióba lép egymással, hőt termel.

A lúgos folyadéknak és a növényi olajoknak is hasonló hőmérsékletűnek kell lenniük. A méréshez használjunk hőálló hőmérőt. Míg hűl a lúgos folyadék, addig olvasszuk fel a növényi olajokat kb. 40 fokra. Ha szilárd vajakat is használunk, akkor az olvasztást mindig azokkal kezdjük, és utána adagoljuk hozzá a folyékonyakat. Hőmérő segítségével mérjük hőmérsékletét, ha eléri a 40 fokot, majd vegyük le a tűzhelyről.

A lúgos oldatot öntsük az olajokhoz és óvatosan keverjük addig, amíg puding állagú nem lesz, és eztán adhatjuk hozzá ízlés szerint a színező- és illatanyagot. A kapott masszát öntsük formába, fedjük le és takarjuk le 24 órára. Ez idő eltelte után fel lehet szelni és jól szellőző helyen 6 hétig érlelni kell.

(Fotó:etsy.com/billbelew.com)