Jump to content

Szappan készítése házilag 2.

2014. 07. 21. 13:53

Az előző részben a házilag készült szappan hideg eljárásos módszerét olvashatták. Van azonban két másik eljárás is.Létezik az ún. öntés, amely azt jelenti, hogy a készen vásárolt tömbszappanokat kell felolvasztani, színezni, illatosítani és formába önteni.

A harmadik mód a meleg eljárással készülő szappan, amelyet ritkán használnak azért, mert a szappanmassza nehezen kezelhető, formázható. Ezzel az eljárással gyönyörű termékeket lehet előállítani és gyorsabb módszer, mint a hideg változata, ráadásul akár másnap használhatjuk szappanunkat. Az alapanyagot ugyanazok a meleg eljárásnál is, mint a hidegnél, vagyis:

  • 500 gr alapolaj (ez lehet kókuszolaj, olívaolaj, földimogyoró olaj, körömvirágolaj, lenmagolaj stb.),
  • 160 gr folyadék (desztillált víz, körömvirág tea),
  • 64 gr NaOH (vagyis lúg),
  • ízlés szerinti illóolaj,
  • esetleg 25 gr bázisolaj (elhagyható).

A lúgot feloldjuk a desztillált vízben vagy teában, majd félretesszük. Közben az olajakat is felhevítjük. A sütőt 60-80 fokra beállítjuk mielőtt a lúgos oldatot és az olajakat összekevernénk. A lúgos oldat és olaj összekeverése után öntsük bele a hőálló, fedett edénybe a masszát és a már előmelegített sütőbe tegyük be. Negyedóránként keverjük meg jó alaposan, és minden keverés után fedjük le, különben nagyon kiszárad a szappanunk. Minden keverésnél egyre lágyabb állaga lesz a masszának. 2-3 óra elteltével a szappan állaga már nem változik, vagyis elkészült.

Vegyük ki a sütőből, de innentől kezdve gyorsan kell dolgozni, mert ha kihűl nehéz vele dolgozni. A formák már legyenek előkészítve. Lehet tömbbe formázni, vagy kisebb formákba téve is. A kiöntött formákat hagyjuk hűlni, pár óra múlva pedig vegyük ki a szappant, szappanokat a formából. 1-2 napig még hagyjuk száradni, aztán használatra készek.

(Fotó:delicadezaentupiel.com/provence-lonline-shopping.com)