Jump to content

Bőrápolás házilag

2014. 08. 07. 16:00

Az otthon elkészíthető, filléres bőrápoló szerek is vannak ugyan olyan hatékonyak, mint a boltok polcain sorakozó szerek, sőt! Olcsóbbak és egy esős délutánon kellemes szórakoztatást is nyújtanak.

Az unásig reklámozott arc, és testápoló krémek olyan vegyületeket és anyagokat is tartalmaznak, amelyekről egy kémikusi végzettség nélküli ember nem igazán hall. Arról nem szól a fáma, hogy miből és hogyan készülnek - erről bővebben olvashatnak egy következő cikkben -, milyen káros anyagokat bocsátanak a bőrbe.

A természetes eredetű és összetételű, esetleg önmagunk által készített szereknek nincs mellékhatása, bár nem árt azért néhány ténnyel tisztába lenni, mielőtt nekilátnánk. Az otthoni, organikus anyagok egyes bőrtípusnál allergiás reakciót válthatnak ki, és a tartósítószer hiánya miatt megromolhatnak. A bőr felszínén hatnak, és egy kicsit több időre van szükség az eredmény látványosságához. Viszont, nem ártunk vele magunknak.

A leghatásosabb bőr regenerációt elősegítő növény az aloe vera. Égésre, rovarcsípésre, vágásra tökéletes. Frissítő arcpakolás is készíthető belőle, melynek hatóideje 10-15 perc.A száraz bőr sokak életét megkeseríti. Egyszerű megoldást nyújt a problémára, a méz. Használhatjuk egyszerű arcpakolásként. Ha bőrradírozó hatást akarunk elérni, keverjünk hozzá egy kanál aprított banánt, és müzlit.

Az uborka már bevette magát a köztudatba, mint a fáradt, vörös, karikás szem megnyugtatója. Ám ennél több dologra is használható. Egy meghámozott uborkához adjunk egy teáskanál oliva olajat és aloe verát, majd turmixszoljuk össze. A keletkezett krémet, bőrnyugtató maszkként alkalmazzuk.

A vegyszerekkel teli sminklemosó könnyedén helyettesíthető kókusz olaj használatával. Anti-bakteriális tulajdonságának köszönhetően a csípéseknél is alkalmazható. Felmelegítve remek masszázsolaj.

A viszkető bőrbetegségekre, bőrgyulladásra és ekcémára enyhülést nyújt a zabpehely. Természetes bőrhámlasztó hatása révén, elősegíti az új hámréteg gyorsabb felszínre kerülését. Fürdővízhez adva egy félbögrényi zabpehely csillapítja a bőrpanaszokat. Hámlasztó bőrradírt egy fél csésze zabpehely, barnacukor és egy evőkanál méz, illetve oliva olaj felhasználásából érhetünk el.