Jump to content

Jelentések a bio termékek világában

2014. 11. 07. 09:00

A natúr bio és öko minősítésnek megfelelő termékek számos olyan címkével és szimbólummal vannak ellátva, ami első ránézésre nem tűnik bonyolultnak, ám tényleg tudja, mit jelent pl.: a „Cruelty free” felirat vagy épp a nyuszis logóval ellátott termék?

A leggyakoribb jelzések a bio vagy épp natúr termékeken, legyen az kozmetikum, élelmiszer, ruha a következők:

Öko-bio: Csak azok a termékek, leginkább kozmetikumok kaphatnak ilyen minősítést melyek növényi eredetű összetevői 95%-ban biogazdálkodásból származnak. Tehát sem a föld, sem a növény nem lett vegyszerrel, műtrágyával és permettel kezelve. Egyébként nem csak a növény, hanem a további felhasznált összetevők sem lehetnek szintetikusak.

Öko-dermo-kompatibilis (környezet- és bőrbarát): Szintén a kozmetika iparágában találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, ami azt jelenti, hogy a lehető legkörnyezetbarátabbak, de ugyanakkor bőrgyógyászatilag teszteltek és hipoallergének. Ugyanakkor ezek, kis mennyiségben ugyan, de tartalmaznak olyan adalékokat, amelyek nem környezetbarát besorolásúak.

A hipoallergén fogalmát talán nem is kell elmagyarázni, hiszen mindenki tudja, hogy ez annyit tesz, hogy ezek tartalmazzák az allergén anyagok legkisebb koncentrációját.

„Eco-Friendly: Azok a termékek melyek megújuló források felhasználásával készülnek.

Green Chemistry azaz Zöld kémia. A kozmetika iparában naivság volna azt hinni, hogy kihagynák a kémiát az előállítási folyamatokból. Különbség azonban van, a klasszikus értelembe vett, és „zöld” kémia között. Az utóbbi során azon anyagoknak a használatát értjük, amelyeket szintetikus módon előállítottak, de biológiailag lebomló(bb)ak, és nem a petrolkémia termékei.

Vegan OK. Növényi eredetű termék. Nem a termék minőségét garantálja, hanem hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőt (még mézet sem).

Cruelty free. Ezek azok a termékek, amelyeket mindenkinek vásárolnia kéne, a hagyományos kozmetikumok helyett, mivel ezeket nem tesztelték állatokon semmilyen formában. Ez talán a kozmetika iparának legnagyobb csodája, hiszen minden egyes termék, amely nem kapja meg ezt a minősítést, kisállatok tucatjának életét követeli. A kozmetikai állatkísérletekről itt olvashat bővebben.


(Ötlet forrás: http://lukreciakencei.hu/)