Jump to content

Górcső alatt a sampon

2015. 01. 17. 09:00

A hajmosás megkerülhetetlen dolog, ha az ember igényes magára. Ebből fakadóan, a szervezet gyakran érintkezik a samponnal, ami többek közt olyan vegyületeket tartalmaz, mint a formaldehid, amivel könnyen el lehet kábítani bárkit.

A sampon összetevői között olyanok is fellelhetőek, amelyek láttán igen csak elkerekedik az ember szeme. A boltban persze nem az az első sokaknak, hogy részletesen áttanulmányozzák, mi található benne, és otthon sem azzal foglalatoskodunk fürdés közben, de a tájékozottság ugyebár sosem árthat.

A sampon első ránézésre ártalmatlannak tűnik, főleg ha kisgyerekkel, vagy babával reklámozzák ugyebár. Pedig a szépen felépített brand és marketing mögött, kellemetlen valóság található.
Mint sok más szépészeti termék esetében, itt is meg van a kockázata annak, hogy egészségügyi károsodást okozzon az állandó használat.

A sampon összetevői között olyanokkal találkozhatunk, mint pl.: a Sodium Laureth Sulfate, amely ismert, bőrirritáló és mutagén hatásáról. Az állatokon végzet kísérletek kimutatták, hogy durva elváltozásokat okoz a szer, ha bekerül a testbe. Az négylábúak esetében ez sajnos elkerülhetetlen, hiszen az ipari mennyiségű samponhasználat mellett óhatatlan, hogy a természetes vizekbe is kerüljön.
Egy másik veszélyes vegyület is található a címkéken, ami nem más, mint az ammónium-klorid, ami szem és légút irritáló hatású, lenyelve pedig elég veszélyes lehet. Hajmosás közben olykor óhatatlan, hogy ne kerüljön a szájba a vízből.
A már említett formaldehid is ott díszeleg az összetevők között, ami szem és torok irritáló hatású, Kiválthat komoly allergiás reakciókat, hányingert, légzési nehézséget és olykor fáradtságérzetet.
A fent említetteken túl tartalmaz olyan szert, ami kifejezetten mérgező hatású az immunrendszerre, ez a Methylchloroisothiazolinone. Ez egy antibakteriális hatású, gombaellenes tartósítószer. Irritálhatja szemet, és kémiai égést okozhat.
Nem szabad megfeledkezni a sampon illatát alkotó vegyületekről sem. Ezek közül számos rákkeltő hatású, és kifejezetten ártalmas az emberre nézve.

Nem árt, ha az ember tisztába van vele, hogy mit ken a fejére, két-háromnaponta. Érdemes kipróbálni a vegyszermentes változatot is, hiszen már régóta létezik.



(A kép forrása: http://www.jeanlouisdavid.com/)