Jump to content

Tetoválás eltávolító krém

2015. 05. 01. 09:00

Alec Falkenham a Dalhousie Egyetem diákja kifejlesztette a BLTR- Bisphosphonate Liposomal Tattoo Removal krémet, mely lézeres eljárás nélkül segít eltüntetni, elhalványítani a már nem kívánatos tetoválásokat.

A krém hatékony működési elveként a szervezet természetes gyógyulási folyamatát használja ki, amelyet maga a bőr alkalmaz a tetoválás eredeti felhelyezésekor. A tintából származó színezőanyagot a bőrbe jutás után, a makrofág sejtek (nagy falósejtek) felfalják.

A makrofágok különböző módokon reagálnak a tintára. A sejtek egyik csoportja a színezőanyag egy részét elszállítja az ürítő nyirokmirigyekhez, hogy eltávolítsák az anyagot a területről. A makrofágok másik csoportja - melyek felfalják a pigmentet- mélyebbre jutnak a bőrben és létrehozzák a látható tetoválást. Idővel ezeket a makrofágokat újak váltják fel, ezért a tetoválás megfakul.

Falkenham kréme a színanyagot tartalmazó makrofágokat veszi célba. A krém liposzómákat (kicsi üreges golyók, amelyek foszfolipidekből épülnek fel membrán-áteresztő réteg- formában. Segítségükkel bizonyos hatóanyagokat sokkal mélyebbre lehet juttatni, akár oda is, ahová maga az anyag képtelen lenne felszívódni. Ezekbe a kis golyókba zárulnak be a hatóanyag részecskéi) tartalmaz.

Amikor az új makrofágok eltávolítják a liposzómákat azokból a sejtekből, amelyek korábban a színanyagot tartalmazták, a pigmentet is magukkal viszik a nyirokmirigyekbe, ami a tetoválás elhalványulását eredményezi.

A találmány még prototípus fázisban van, így egy ideig még kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Eddig nem ismert, hogy mennyi ideig kell alkalmazni a krémet, hogy a tetoválás végleg eltüntethető legyen. Ez a kutatás, forradalmi újítást jelenhet a tetoválás eltávolítási technikák körében.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.tattooremovalcreamreviews.net/)