Jump to content

A L’Oreal nyomtatott emberi műbőrön termék tesztelne

2015. 05. 24. 19:00

A gyógyszer- és kozmetikaiparban beállt pozitív változások egyaránt szükségessé teszik a tesztelési fázis módosítását és fejlesztését, amire az egyik kozmetikai óriás a L’Oreal, a 3D-s technológiával nyomtatott, emberi műbőr innovációjával reagált.

A francia kozmetikai cég már két éve nem állatokon teszteli termékeit, ami valószínűleg a 2013-mas tiltásnak is köszönhető.

A tavalyelőtti évben életbe lépett törvény értelmében az Európai Unió területén nem lehet forgalomba hozni az állatokon tesztelt kozmetikumokat. Az Unió a tiltással állatok millióit menti meg a kínszenvedéstől, és értelmetlen haláltól, mivel nap, mint nap négylábúak tucatjait vetették alá embertelen kísérleteknek. Az uniós bizottság ugyanakkor nem törekszik az intézkedéssel a cégek ellehetetlenítésére, mivel az alternatív módszerek kifejlesztését több száz millió eurós beruházásokkal támogatja.

A L’Oreal valószínűleg az első kozmetikai cég mely a 3D-s nyomtatás minden előnyét kihasználva készítene műbőrt, melyen mindennemű károkozás nélkül lehetne tesztelni a termékeket.

A cég egyébként már a 80-as évek óta növeszt és analizál bőrsejteket. A növesztésre szánt bőrt plasztikai műtétek „maradványaiból” nyerik. A kapott bőrt egészen sejtnyire visszabontják, s ezeket táplálják és növesztik. A módszerrel mára közel 100 000 bőrmintát állítanak elő évente, ami 5 négyzetméternyi szabadon, tesztelésre felhasználható bőrfelületet jelent.

A mesterségesen előállított bőr tesztelési fázisának felgyorsítása érdekében a L’Oreal együttműködésre lépett az Organovoval, mely cég a NovoGen Bioprinting platformjával járul hozzá a folyamat felgyorsításához. A szerkezet két nyomtatófejet használ. Az egyik az emberi bőrsejtet adagolja, a másik pedig a hidrogél mátrixot, ami egybetartja a tesztlapokat. Ez az eljárás gyorsabb és minőségibb bőrt eredményez, mint a korábbi technológia.

A L’Oreal célkitűzése, hogy a 2020-as évekre már automatizált berendezéssel lehessen, nagyipari mennyiségben emberi műbőrt előállítani, ami nem csak a szépségiparra nézve jelentene pozitív változást, hanem a gyógyszergyárak számára is.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://cdni.wired.co.uk/)