Jump to content

Kívül-belül védekezzünk a napsugarak ellen

2015. 06. 19. 19:00

Készüljünk fel a napozásra kívül-belül, hogy igazán élvezhessük a nyarat, ne pedig leégett testtel kelljen feküdnünk egy hűs szobában. A napsütés káros hatásától nem csak külsőleg, de belsőleg is védekeznünk kell. Együnk minél több karotinban gazdag zöldséget és gyümölcsöt. A béta-karotin minden zöld növényben megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, a paraj, a kelkáposzta, fejes saláta, a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót, a cukkini, a sütőtök, a paradicsom, a piros paprika, a cékla, a sárgabarack, a sárgadinnye, vagy a kajszibarack. Ezekből az ételekből jó, ha legalább 40-50 dekányi mennyiséget elfogyasztanunk naponta.

A béta-karotin sárgás színű festékanyaga ugyanis a bőr hámrétegében lerakódva, nem csak a káros anyagokat képes közömbösíteni gyökfogó tulajdonságainak köszönhetően, hanem afféle fizikai szűrőként védi a bőrünket a nap UV-sugarainak káros hatásaival szemben.

Emellett természetesen kívülről is kell védekeznünk a napsugarak ellen. A bolti naptej tele van különböző vegyszerekkel, méreganyagokkal, amelyekkel akár többet árthatunk, magunknak és a környezetünknek, mint amennyit használunk. A házi naptej ezzel szemben csupa természetes anyagot tartalmaz, és hatásosabb, mint bármelyik méregdrága krém.

A bio naptej fizikai fényszűrős, cink-oxiddal készül, mely teljesen ártalmatlan fehér por, viszont nagyon jó hatású. Nagyjából 300 éve használják már a bőrgyógyászatban, a kovacinkérc főbb összetevőjeként.

Gőz fölött olvasszunk fel 30g méhviaszt és a 100ml kókuszolajat, majd vegyük le a gőzfürdőről, és keverjünk hozzá annyi cink-oxidot, hogy egy homogén krémet kapjunk. Csavaros tetejű üvegben tárolhatjuk. Csak vékonyan kenjük fel a bőrre, és jó alaposan masszírozzuk be.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép forrása:
Fotó: freedigitalphotos.net Forrása: mentatrend.hu)