Jump to content

Striák eltüntetése házilag

2015. 06. 29. 16:00

A „terhességi csíkok” sokak életét megkeserítik. Előfordul, hogy szégyenkezünk miattuk, takargatjuk őket. Tehetünk ellenük méghozzá egyszerűen, és természetesen. Egy kisebb vagyon elköltése nélkül.

 

A striák könnyen kialakulnak, elég csak hirtelen hízni, vagy rövid idő alatt ledobni néhány kilót, persze a terhesség miatti csíkokról sem szabad elfeledkezni. Miért történik ez? Mert a bőr alatti kötőszövet nem tud megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni, ezért megreped, szétszakadozik. Regenerálódásra viszont csak a hámréteg képes, ezért a megsérült szövetek fehér vonalakként ottmaradnak egy életen át. Leggyakrabban mellen, fenéken, combon, csípőn fordul elő, fiúknál a háton kialakuló a jellemzőbb. A folyamatot visszafordítani ugyan nem lehet, viszont a már meglévő striákat lehet halványítani, majdhogynem eltüntetni. Noha a változás nem egy nap után még nem lesz szemmel látható, a türelem meghozza gyümölcsét, egy-két hét után.

A striák kezelését elkezdhetjük külsőleg is, de talán még fontosabb, ha először „belsőleg” teszünk ellenük, azaz odafigyelünk arra mit eszünk.

Először is minél több béta-karotin fogyasztása ajánlott, melynek hatékonyságát egy pohár citromlével lehet megspékelni. A barnarizs és a tisztító hatású alga kifejezetten stria-halványító hatással rendelkezik, ezért érdemes mindkét ételt rendszeressé tenni az étrendben. A magas C-és E-vitamin tartalmú magvak és zöldségek, gyümölcsök szintén képesek felvenni a harcot a csíkokkal.

Külsőleg az alábbi olajok lehetnek segítségünkre:

Olíva, búzacsíra és avokádóolaj: A-, E- és F-vitamin tartalmuk miatt kiváló a striák ellen. Jojobaolaj: Magas vitamintartalma és hidratáló, tápláló képessége teszi elsődleges „bőrgyógyszerré”. Szőlőmagolaj: a jojobaolajhoz hasonlóan képes regenerálni a bőrt.

Az olajok használata a megfelelő táplálkozás mellett azért fontos, mert képesek pótolni a bőr elvesztegetett nedvességét a bennük található lipidekkel, melyek hosszú távú hidratáltságot biztosítanak.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: portabellavita.hu)