Jump to content

A deja vu

2014. 08. 30. 16:00

Valószínűleg mindenkinek volt már az a bizonyos „ ez már egyszer megtörtént” érzése. Sok találgatás és kutatás épült a deja vu-nak keresztelt érzet keletkezésének felkutatására. Mára, már kiderült, miért van ez.

A megoldás nem az, hogy szuper időutazók lennénk, ennél sokkal tudományosabb. Átlagosan az emberek 60-80%-a átélte már élete folyamán az érzést. A deja vu szinte a semmiből jön, mégis nagyon intenzív érzést kelt az emberben. De amilyen gyorsan jött olyan gyorsan is tűnik el. Egyes feltételezések szerint a deja vu forrása az is lehet, hogy ha egy már megtörtént esethet hasonló helyzetbe kerülünk, és ezáltal újra életnek az emlékek, de mégsem ez a helyes magyarázat.
A kutatások szerint az érzésért az emlékezetért felelős középső halántéklebeny a felelős. Azok, akik kisebbet birtokolnak belőle jóval gyakoribb, hogy átélnek deja vu élményt. A kutatás keretein belül stimulálták a hippokampuszt és az olyan alanyoknál is elérték a deja vu érzés kialakulását, akik azelőtt nem tapasztalták. Szóval kijelenthető, hogy az eredete neurológiai, nem pedig a jövőbeni énünk, vagy előző életbeli élményeink köszönnek vissza.

(A kép forrása: http://galaktika.hu/)