Jump to content

A plcaebo hatás okai

2014. 08. 31. 19:00

A placebo hatásról sokat hallhat az ember.  Aki eddig kifejezetten rossz dolognak, vagy épp hipochonderségnek vélte a placebo által kifejtett hatást, most meg fog lepődni.

Klinikai tesztek bizonyítják a placebo hatás létezését. Mi az a placebo? A latin eredetű „tetszeni” fogok” jelentésű szó, egy hatóanyag nélküli pirula, ami külsőre teljesen megegyezik a tesztelni kívánt gyógyszerekkel, a placebo hatás, pedig, az érzet vagy javulás, amit elvárunk a gyógyszertől, lényegében a valamiben való hit, testre gyakorolt hatását jelenti.

Hogy mi hat valójában? Hogy is működik ez? Az amerikai neurológus Dr. Sean Mackey az agy aktivitása és a fájdalomérzékelés közötti összefüggést vizsgálta és azt, hogy a fájdalom befolyásolható-e egy adott agyterület stimulálásával. A kísérlet során a résztvevő személyeknek, akik egy szkennerben feküdtek magnetorezonanciás mérés céljából, megmutatta az egyik agyterület aktivitását, miközben a karjuk erős fájdalomnak volt kitéve. A képernyőn látható volt egy vonal, ami az agyban mért fájdalmi szint. A doktor arra kérte az alanyokat, hogy próbálják csökkenteni, tompítani a fájdalmat. A kísérlet sikeres volt, a tudatos, „öngyógyítás” 60%-os fájdalom redukciót eredményezett.

Összegezve az eddig ismerteket, kijelenthető, hogy a placebo gyógyít. Azáltal, hogy a pszichének fenntartja a gyógyulás reményét, megszüntetve a kételyeket, és tehetetlenséget, így az öngyógyító folyamatok életbe lépnek. De hogy ez a hatás pontosan hogyan jön létre, az a tudomány számára ismeretlen. Annyi bizonyos, ahogy azt láthattuk, hogy a placebo testazonos anyagok felszabadulását váltja ki. Hogy-hogy lehetséges ez? A szellem, megkerüli a lassan, vagy csak racionális érveken döntő intelligenciát, és „cselekszik”. Azok az öngyógyító képességek, és az akarat, a hit, ami blokkolva volt a racionális gondolkodás miatt, feloldódik, ha az elme azt az infót kapja, hogy a segítség kívülről származik.

(A kép forrása: http://archive.wired.com/)