Jump to content

Az a dögös vörös

2014. 09. 01. 12:30

A vörös színhez a szexualitást, a bűnt, a dominanciát, a győzelmet, és az egészséget társítjuk. Bátran kijelenthető, hogy a legmanipulatívabb szín, ami azonnal megmozgatja az elmét, anélkül, hogy feleszmélnénk. De miért?

A kérdés megválaszolására egy átfogó kutatás indult, tudósok és pszichológusok közreműködésével. Ugyan konkrét válasz még nem született, de a feltevések beigazolódni látszanak, miszerint a dominanciát, és magabiztosságot sugárzó szín közreműködik, a párválasztás, interjúk, egyéb megmérettetések sikerességében. Hogy miért? Mert, a vörös szín az agyban olyan asszociációkat, és társulásokat aktivál, amelyek a sikerrel, megbízhatósággal, dominanciával kapcsolatosak. Így az azt viselőket potenciálisan jobban érzékeljük.

Az állatvilágban számos példát találhatunk a vörös színt „viselők” felsőbbrendűségére. A mandrill majmoknál a szín egyfajta figyelmeztetésként szolgál, minél élénkebb, a viselője annál magasabb fokon áll a hierarchia lépcsőfokán. Az emberi magatartást is befolyásolja a szín. A kutatások során sportolók, pókerjátékosok, állasra jelentkező interjúalanyok viselkedését figyelték. Azok a boxolók, akik piros színű ruhában/fejvédőben/kesztyűben álltak harcba sokkal jobban teljesítettek, valamint azok, akik vörös zsetonokat használtak póker közben, sokkal vakmerőbbek voltak. Az állásra jelentkezők között az mutatkozott jobbnak, aki a piros valamely árnyalatát viselte magán.

Ez azért lehetséges, mert a vörös szín a viselőjére is hatással van. Magabiztossággal, bátorsággal ruházza fel, a kisugárzása egyben tiszteletet, bujaságot, vadságot sugall, mégis kellő dominanciába csomagolva. Andrew Elliot a Rochester-i Egyetem kutatója azt nyilatkozta, hogy a vörös azért ennyire meghatározó, mert a túlélés, szexualitás, az alapvető szükségletek, ösztönök, mind ehhez a színhez köthetők, ez maga az élet színe, hisz az ereinkben is vörös vér folyik.

(A kép forrása: www.pinterest.com)