Jump to content

Összefüggés van a skizofrénia és a magas kreativitás közözött

2014. 09. 10. 12:30

Minden művész klinikai eset lenne, vagy csak a legnagyobbak szenvedtek skizofréniában? Miért párosul olyan gyakran a kiemelkedő írói, festői, vagy egyéb művészi készség valamilyen enyhén, rosszabb esetben erősebben jelentkező mentális problémával?

A művészemberek felmenői között nagyobb számban fordul elő valamiféle bipoláris, vagy mentális zavar, mint általában. Ennek az, az oka, hogy a művészi hajlam és a skizofrénia – a leggyakrabban előforduló az alkotók körében – genetikai háttere igen hasonló. A kreativitás gyakran egy mentális betegség kísérője - különösen az írók körében -, ezt svédkutatók által végzett, több mint 1 millió ember bevonásával készített átfogó tanulmányozásának eredményei tanúsítják.

A vizsgáltak, és a betegeként nyilvántartottak körében a bipoláris zavar és a kreatív foglalkozások között egyértelmű összefüggés mutatkozott. Az összes művészeti ágazatot művelők közül kivételt képeznek az írók, akiknek a körében gyakorlatilag az összes vizsgált mentális zavar gyakrabban fordult elő. A “skizofrén irodalom” legszebb példáiként gyakran emlegetik Edgar Allan Poe alkotásait. De ha betekintünk a festők világába, ott is hasonló dolgokkal találkozhatunk. Vincent Van Gogh életének utolsó szakaszit gyakorlatilag úgy töltötte, hogy ki-be járkált az elmegyógyintézetből. Betegsége alatt –skizofrénia -150 képet festett. Mindegyik alkotás nyugtalanságot, kétségbeesést, magányt sejtet. Mindkettőjük élete tragikusan ért véget.