Jump to content

A nyugtalan láb szindróma

2014. 09. 13. 12:30

Hallott már a nyugtalan láb szindrómáról? Ez egy igen ritka betegség, a 30 és 79 év közötti lakosság 10%-át érintheti, és nagyon furcsa tüneteket produkál.

A nyugtalan (RLS) láb szindrómában szenvedők nehezen tudják körbeírni, hogy mit is éreznek pontosan. Általánosságban az az érzetük támad, hogy nem urai az adott testrésznek, és szúró, viszkető, égető, a csontokban és a vénákban jelentkező fájdalomként írják le a tünetet. Ezek általában a pihenést követő időszakban jelentkeznek, de előfordulhatnak a nap bármely szakaszában is.

A probléma leginkább a nőket érinti, és a háttérben genetikai öröklődést feltételeznek az orvosok. A másodlagos nyugtalan láb szindróma esetében a dolog kiváltója lehet vashiány, végső stádiumban lévő vesebetegség, terhesség, cukorbetegség vagy Parkinson-kór. A tüneteket gyakran azonban félrediagnosztizálják, és így a beteg életminősége nem javul, egy idő után a nyugodt alvást is ellehetetleníti. A legjellemzőbb tünete, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek megjelenése napszaki ingadozást mutat. Ám ha sikerül diagnosztizálni, akkor az életminőség javítható.

A betegség ha teljesen nem is gyógyítható, de a kontrolálható. A megfelelő kezelés hatására a beteg, fokozatosan visszanyerheti az uralmat a testrész felett.

(A kép forrása: http://www.egeszsegtukor.hu/)