Jump to content

A testbeszédszótár I.rész

2014. 09. 16. 16:00

Bármennyire is figyelünk, nem figyelünk, a testbeszéd mindent elárul rólunk, és azokról, akikkel nap, mint nap beszélgetünk. Egy átlagos eszmecsere során a kommunikáció 70%-a non-verbális jelzésekből áll. Szeretne megismerni néhányat? Csak olvasson tovább, hátrányára nem válhat!

Általánosságban tudjuk, legalábbis ösztönösen érezzük azt, hogy mikor tartja valaki kívánatosnak, vagy inkább terhesnek a társaságunkat. Esetleg még a kisebb füllentéseket is kiszúrjuk, de mi a helyzet egy állásinterjún, vagy randin „elhangzó” testbeszéddel?

Nem árt ha az ember tisztában van az alapvető gesztikulációk értelmezésével. Természetesen nem szabad csak egy-egy jelet külön értelmezni. Ahhoz, hogy átlássuk a testbeszéd rejtett üzenetit, minimum 3 motívumot kell egyszerre értelmezni. Figyelni kell a testbeszéded övező kontextust is, mert az fontos jelentéstöbblettel bír. Így pl., az, az ember, aki télen, kabát nélkül, hóesésben egy padon keresztbetett lábbal, magát átkarolva ül, nem biztos, hogy antiszociális, vagy épp rosszkedvű, egyszerűen csak fázik. Ezért fontos az, hogy a körülményeket is szemléljük, mielőtt „analizálni” próbálnánk.

Az következő cikkekben, a kézfogások típusairól, az állásinterjú és hatalmi jelek viszonyáról, illetve az udvarlás, és randevúkon leggyakrabban előforduló testbeszédről olvashatnak, amit hasznos tudni!