Jump to content

Függőség

2014. 12. 01. 09:00

Mit jelent a függőség? Ragaszkodás, szükséglet, bilincs, béklyó, rossz szenvedély, rögeszme és téboly? Azok, akik sosem élték át az addikció bármely fajtáját, azok azt hiszik, hogy nemlétezik, mert akarattal minden legyőzhető. De valóban csak ennyi az egész?

A szakszerű definíció szerint a függőség, kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Ezzel egyidejűleg rombolja önmagát és környezetét. Nem beszélve arról, hogy ha nincs időben orvosolva, elképzelhetetlen mélységekbe taszítja az embert.

Rengeteg fajta függőség létezik Egyesek felett manapság elsiklunk, és hétköznapi tényként kezeljük. Ilyen pl.: a munkamánia, vagy épp a társas függőség. Az utóbbi bármennyire is furcsa, elég gyakori jelenség, ékes bizonyítéka ennek az emberek és az okostelefonjaik, amin vadul pötyögve osszák meg egymással a nap minden percének eseményét.
A leggyakoribb számon tartott és kezelt addikciók a következők:

  • Alkoholizmus, nikotinfüggőség, Kényszerbetegségek –kleptománia-, evési zavarok (anorexia, bulimia)- habár ez egy extrémebb fajtája -, szex- és szerelmi függőségek/ kapcsolatfüggés, játékszenvedély, számítógép/internet/televízió-függőség, testedzés-függőség, stb.

A gyógyítása sokféleképp történhet. Pszichoterápiával, gyógyszerekkel, életmódváltással, de van arra is példa –enyhébb függőség pl. társas esetén – hogy a szenvedő fél elégeli meg a helyzetet, és rakja „helyre” magát. Az utóbbi ritkább, de nagyon becsülendő. Sokan képtelenek megérteni, hogy miért taszítja magát valaki egyre mélyebbre, ezt mindenki sajátosan értelmezi, viszont az alábbi animáció egy komplexebb bemutatást nyújt.



(A kép forrása: http://dailygenius.com/)