Jump to content

Fehér köpeny szindróma

2015. 06. 12. 16:00

A kórházaktól, rendelőktől, és egyes esetekben az orvosoktól való félelem, szorongás, tényleges betegség képét öltheti, a fehér köpeny szindrómának elnevezett tünetcsoportban koncentrálódva.

A találóan elnevezett szindróma meglepően sok embert érint, a korosztályok mindegyikéből. Ez azért nem meglepő, hiszen alapvetően senki nem szeret kórházba járni, és ha el is kell menni, szorongással, idegeskedéssel telve lépjük át a küszöböt.

Ez a lelki állapot meg is látszik az ember vérnyomásán, ugyanis minél inkább izgul valaki, annál jobban felszökik a vérnyomása, a kórház pedig elég megterhelő élmény tud lenni. Innen ered a betegség neve is, a fehér köpenyről.

A fehér köpeny szindróma azt takarja, hogy a beteg vérnyomása a szokásoshoz képest nagyon megemelkedik, ami a szakembert arra engedheti következtetni, hogy a páciens esetleg hypertónia, azaz a magas vérnyomás betegség tüneteit produkálhatja. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet kideríteni, hogy az illető otthon, saját magának is megméri három egymást követő napon, vagy egy 24 órás vérnyomásmérőt kap az orvosától. Ha a magas érték a továbbiakban – a rendelőn kívül – nem jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel fehér köpeny szindrómáról volt szó.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://i.huffpost.com//)