Jump to content

A tudat és a test, de vajon ki irányít?

2017. 04. 05. 15:05

A tudat és a test kapcsolata tagadhatatlan. Nem véletlenül jött létre a pszichoszomatikus szakkifejezés a pszichológiában, elvégre tudatunk testünkön keresztül üzen, ha valami nem jó. Vagy inkább testünk üzen fájdalmával az agynak?

Képzeld el, hogy az idegrendszered a számítógép, a testedben lejátszódó valamennyi kémiai változás pedig a program, a szoftver. Ez a program a gondolataidnak, az érzéseidnek, értelmezéseidnek és a vágyaidnak megfelelően változik. De van egy programozó is. A programozó pedig te magad vagy. A belső éned, a néma szemtanú, a mindig jelenlevő tudatosságod, de hívják léleknek is, amely mindent megfigyel. Amikor kapcsolatba lépsz a programozóddal, akkor képessé válsz arra, hogy újraírd a futó programod, tehát, hogy változtass.

Ahhoz viszont, hogy belső énünk elérjük, és ráhangolódjuk, jóban kell lenni magunkkal, ami így ebben a formában furcsán hangzik, viszont így igaz. Aki nem ismeri saját magát, hogyan lenne képes arra, hogy megszólítsa tudatát? Elvégre az csak sodródik az árral, és nem igazán tudja kézben tartani a gyeplőt. Viszont, az irányítást vissza lehet szerezni, a meditációval.

A meditáció a legtöbbeknek problémát jelent, távolinak tűnik és túlzottan más kultúrából származik. De el lehet sajátítani annak csínját-bínját.

A legegyszerűbb első lépés

Amikor csend van körülötted és nyugalomban vagy, mondjuk reggel, amikor még nem pörög a megírt programod, irányítsd a szívedre a figyelmed és kérdezd meg magadtól: Ki vagyok? Mit akarok? Az első érzés-gondolat a legközelebbi helyes válaszod. Minden, ami utána jön, azzal ne foglalkozz. Amikor eszedbe jut és nyugodt vagy, tedd fel ezt a kérdést magadnak, akár minden nap.

Meg fognak jelenni az életedben a válaszok. Az is, hogy hogyan bánj a testeddel. Ugyanis a test tudatunk kivetülése. Ha odabent rend van, szerveztünk és testünk is jól működik. Ám ha a harmónia megbomlott, azt érezni fogjuk.

Testünk ezernyi módon próbálja kommunikálni felénk, hogy valamin változtatni kell. A betegségek, a tartós rossz közérzet, az ok nélkül felbukkanó mellkasi fájdalom, szívdobogás érzet, izzadás, fejfájás mind-mind jelzésértékű. A kérdés az, mennyire vesszük figyelembe.

Testünk fájdalma ok nélkül nem jelentkezik. Noha olykor félreérthetjük jelzéseit, és teljesen másnak tudjuk be, mint ami, érdeme megfigyelni működésünk, rezdüléseink és viselkedésünk. Akkor is, ha minden harmonikus, és akkor is, ha összecsapnak a fejünk felett a felhők. Mert mindkét állapotból rengeteget tanulhatunk, és fejlődhetünk.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu;peakshop.hu | Kép: pixabay.com, publicdomainpictures.net)