Jump to content

Helikopter-módszer: a szorongás oldásának egyik leghatékonyabb módja

2017. 04. 27. 09:05

A szorongást, pánikot, félelmet keltő helyzetek, gondolatok megviselik az embert, és átélve a borzasztó pillanatokat az ember olykor úgy érezheti nincs kiút. A szorongás-spirál viszont megszakítható, csak tudni kell hozzá a módszert.

A helikopter-módszer névre hallgató gyakorlat kemény összpontosítással, és akarattal véget vethet a szorongásos tüneteknek. A neszorongj.hu online portál vezetője Dr.Veress Dóra annyira jól megfogalmazta a szorongással kapcsolatos tüneteket, jellemző érzeteket, hogy egy az egybe szeretném veled megosztani, hátha segítséget nyújthat számodra is!

„Ha olyan helyzetbe kerülsz, ami benned félelmet kelt, akkor elkezdesz szorongani. Jobb esetben csak abban az adott helyzetben jelentkeznek a tüneteid, rosszabb esetben már napokkal korábban az esemény gondolatától is gyorsabban kezd verni a szíved és kapkodod a levegőt. Ilyenkor belekerülsz egy ördögi körbe, mert a félelmed testi tüneteket eredményez, ami megerősíti benned, hogy baj van, és ez újabb löketet ad a félelmeidnek. A végén már azon kapod magad, hogy képtelen vagy kilépni a szorongás-spirálból és egyre mélyebbre zuhansz. A helikopter-módszer lényege, hogy amikor szorongsz, és egymást érik a rosszabbnál rosszabb gondolataid, akkor állj meg egy percre, végy egy mély levegőt és kezdj gondolkodni! Képzeld el, hogy felülsz egy helikopterre és eltávolodsz a helyzettől, amiben éppen vagy. A helikopterből nézz vissza önmagadra és vizsgáld meg a helyzeted. Az alábbi területekre fordíts figyelmet:

1. Figyeld meg önmagadat

Mi indította el a szorongásodat, milyen gondolataid vannak, amik nem hagynak nyugodni? Milyen érzéseid vannak? Mitől félsz? Hogyan viselkedsz?

2. Mit gondolnál te, ha valaki mással történne ez a dolog?

Ha valaki más lenne a helyedben, és ő kerülne hasonló helyzetbe, akkor te mit gondolnál róla? Van oka izgulni?

3. Mit mondana a barátod?

Gondold végig, hogy mit mondana a barátod, ha ismerné a problémádat? Együtt szorongana veled, vagy éppen arról győzködne, hogy semmi okod aggodalmaskodni? Próbáld meg az ő szemén keresztül nézni magadat és a helyzetet, amiben vagy

4. Fél év múlva hogy látod majd ezt a helyzetet?

A következő kérdés, amire válaszolnod kellene, hogy mit fogsz gondolni erről a helyzetről fél év múlva, amikor visszanézel rá? Megérte idegeskedni?

Ha ezeket a kérdéseket feltetted magadnak és válaszoltál is rájuk, akkor már nincs is más dolgod, mint újraértékelni a helyzetet, és kialakítani egy sokkal reálisabb viselkedést.”

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu/ neszorongj.elmedoktor.hu | pixabay.com)