Jump to content

A nők életének leginkább depressziós időszaka

2017. 07. 04. 09:05

Az hagyján, hogy a férfiakkal ellentétben a gyengébbik nemet nagyobb gyakorisággal sújtja a levertséggel járó időszak, de bizonyos életszakaszokban a felbukkanása szinte borítékolható.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb felmérése szerint 2020-ra a depresszió lesz a legnagyobb népegészségügyi probléma. Hazánkban egyre több gyereknél diagnosztizálják a betegséget, és a már divatossá vált „depressziós vagyok” kifejezés valójában egyre többször hangzik el magalapozott indokokkal.

A depresszió nem válogat

Saját magunk számára diagnózist felállítani nem egyszerű, elvégre a hétköznapi leghangoltságot is depressziónak nevezzük, holott az sokkal intenzívebb érzésvilággal és más tünetekkel jár. A depresszió tünetei közt a:

- állandó rossz hangulat
- az öröm megélésére való képesség elvesztése
- alacsony önértékelés
- a mindennapi feladatok iránti lelkesedés elvesztése
- dekoncentráltság, zavaros gondolatok
- alvászavar
- fáradékonyság
- hízás, fogyás, evési problémák
- halállal kapcsolatos gondolatok

A fentiek közül ha már öt dolog fennáll, nagyon valószínű, hogy depresszióval érintett személyiségről van szó. Az esetek többségében 2-3 hónap alatt magától „elvonul”, míg az esetek 20-25 százalékában szükség van terápiára.

Életszakaszok és depresszió

A nők életében vannak olyan élethelyzetek, amelyek során hajlamosabbak vagyunk depresszióba esni. Pontosan ilyen a menopauza előtt, közbeni és utáni időszak, a terhesség, illetve az életkezdési időszak (22-25 éves kor).

A fenti időszakokban a kiegyensúlyozott személyiség is igen kemény időszakot él át, nem beszélve a lelkileg instabilabb egyénekről, akiket az amúgy is sok változással (testi, lelki, hormonális és környezeti), járó időszakok mély depresszióba taszíthatnak bárkit.

Az amúgy is érzékenyebb időszakokban a társadalmi elvásárok mázsás súlyként nyomják a nők vállát. Elvégre nem csak a munkahelyen, hanem otthon is meg kell feleleni, az otthon alatt pedig a házimunka, gyereknevelés, ellátás, netán a beteg hozzátartozó ápolás mind-mind a „feladat” része. Persze ez nálunk még mindig alulértékelt „elfoglaltság” a magyar társadalomban, így nehéz fenntartani az egyensúlyt. A szerető közeg és a támogatás, azonban megmenthet a pusztító önértékelési válságtól.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)