Jump to content

Megtörve, önbizalomhiányosan? 4 technika, amivel visszanyered önmagad!

2017. 07. 11. 14:00

Elég egyetlen pillanat ahhoz, hogy az évek kőkemény munkája köddé váljon, és a büszke oroszlánból rettegő kis fióka váljon. Ne ess kétségbe, mert bármennyire is mély az önbizalom és önértékelés hiány verme, a lélekromboló negatívitásból is van kiút, és ez nem amolyan „higgy magadban, mert jó vagy” tanács, hanem tényleges segítség az újra építkezés alapjaihoz.

Vannak azon szerencsések, akik a kezdetektől fogva iszonyatos önbizalommal rendelkeznek, így az elutasítás, sértés, sikertelenség, kudarc porszemként pattan le az önbizalom fényes páncéljáról. Aztán ott a másik oldal, akik talán jóval többen vannak: szinte szomjazzák a pozitív feedbacket, hogy nem létező önbizalmuk a mínusz százról 99-re váltson. Nos, egyik állapot sem jó.

Nincs arany középút

Az önbizalom masszív falai mögé bújva töretlenül és megállíthatatlanul haladhatunk előre a szerelemben, a munkában, a baráti kör kialakításában, csak egy a bibi. Időközben elfelejtjük azt, hogy milyen a páncél nélkül, és elfelejtünk megnyílni a körülöttünk lévőknek, amikor pedig beüt a krach lelkiromhalmazunk közepén vergődve várnánk, hogy valaki segítsen. Csakhogy az önbizalom, az egoizmus és felsőbbrendűség érzése és éreztetése gyakran kéz a kézben jár, így senki sokan a segítségnyújtó kéz helyett, maradnak a kétlépés távolságban, ahogy eddig. Csak ez most fog először feltűnni.

Az önbizalom megóv mindentől, de az igazi mély kapcsolatoktól is, amiben őszintén kitárulkozhatunk, elvégre azt hisszük, sérthetetlenek vagyunk, így minek kéne kiadni magunk? A ló másik oldalára átesettek pedig annak hiánya okozta mély lelki sebeket cipelnek. Önbizalom nélkül, önértékelés sincs, aminek végén mindenért magunkat érezzük hibásnak, alkalmatlannak, kevésnek, üresnek és szürkének, ami a kisugárzásre, a viselkedésre és a kapcsolatokra is kihat. Így végezetül, tényleg olyanná válunk, mint amilyen negatív belső képet festettünk magunkról. De! Legyen szó megfosztott önbizalomról, vagy a nem létezőről: vissza lehet szerezni.

4 lépés az önbizalmadért

Akard, még akkor is teljesen képtelenségnek is tűnik. Mert a legelső lépés az akarat, a visszaszerzésre, az önmagadba vetett hit pedig majd jön utána.

Sztár vagy

Igen az vagy. Durván hangzik? Nem az. Benned is ott rejlik, csak olyan régóta mantrázod magadba, hogy értéktelen vagy, hogy el is hiszed. A Personal Relationships című szaklapban megjelent publikáció foglalkozott azzal a témával, hogy a negatív vagy pozitív gondolatok miként hatnak az agyra és a viselkedésre.

Igen, a gondolatnak tényleg van teremtő ereje. Rengeteg technika alapul a „mantrázáson”, mert minél többet hajtogatsz egy gondolatod a fejedbe, annál mélyebbre ágyazódik, és egy idő után automatizmussá válik. Tehát, ha minden nap este úgy fekszel le, hogy nincs benned semmi különös, amiért szeretni lehetne, így lesz. Mert az agyad egy idő után elhiszi, és észrevétlenül olyan jeleket fog küldeni, aminek hatására megváltozik a viselkedésed, és a téged különlegessé és szerethetővé tévő dolgok el fognak tűnni. Úgyhogy bármennyire nem hiszed el, mantrázd magadba, hogy különleges vagy, és egy idő után tényleg az leszel.

Sportolj!

A legjobb módszer az önbizalom visszaszerzésére. Zsigerből fakadó, ösztönös magabiztosságot és önbizalmat ad már csak maga a tudat, hogy sportolsz, teszel az egészségedért, és valami olyat csinálsz, amire az emberek képtelenek. Már csak azért is, mert nincs kellő kitartásuk, lusták vagy időhiányra hivatkozva ignorálják a mozgást.

A sport amúgy is flow élményt vált ki, ráadásul a tested is átalakul, és hidd el, ezek a változások az agyadat és a lelkedet sem kerülik el. Két-három hét után meg fogsz döbbenni a változásokon.

Fel a fejjel!

Miért nézed a földet? Oda tartozol? Dehogy! Fejet fel, tekintet előre, és felszegett fejjel haladj a tömegben. Ha nem megy, kényszerítsd magad rá, de többé ne süsd le a tekinteted, nincs miért. Értékes vagy, és hidd el saját magad is másképp tekintesz majd a világra, ha azt látod, hogy körülötted mindenki a földet bámulja, de te kihúzva sétálsz az úton.

Ráadásul számos kutatás azt mutatja, hogy egyenes háttal magabiztosabbnak érezzük magunkat, nem beszélve a felszegett fejről. Utóbbiak, azaz bizonyos testhelyzetek fokozzák a tesztoszteron hormonok mennyiségét a szervezetben, ami miatt a siker garantáltabb.

Mit vettél fel reggel?

Az első göncöt, ami a kezed ügyébe került, vagy legalább fél percet szántál arra, hogy átgondold mit veszel fel? Ha utóbbi mellett tetted le a voksot, az már jó jel, ugyanis a megfelelő ruhadarab – hasonlóan a testtartáshoz – az önbizalomra és a teljesítményre is hatással van. Próbáld ki, hogy egy hétig azokat a ruhákat hordod, amelyekben jól érzed magad, és meg fogsz lepődni.

Plusz egy tipp: nézz ki úgy, ahogy neked jólesik. Egy hajvágás, egy új farmer, ami hozzád passzol, és máris valami visszatér a régi erődből. Hidd el, menni fog az.

(Forrás: biokalauz.hu;marmalade.hu | Kép: pixabay.com)