Jump to content

A Siemens a szélenergia szállításában is úttörő szerepet vállal

2014. 05. 05. 15:31

Sokan ellenezték a tengerekre történő szélparkok telepítését, mondván a nagy mennyiségű zöldáram szárazföldre történő szállítása ugyanúgy ront a környezeten, mint ha nem is zöldenergiát állítana elő a szélerőmű. „Természetesen” a Siemens szállítja a megoldást arra, miként lehet minél kisebb veszteséggel eljuttatni a „zöldáramot” a szárazföldre, az ott lévő villamos hálózatra juttatni. A cég elsőszámú feladata a tengeri szélparkok áramát hosszú útvonalon, megbízhatóan a partra juttatni. Erre a feladatra a TenneT német-holland átvitelihálózat-üzemeltető az alacsony veszteségű HVDC (High Voltage Direct Current - nagyfeszültségű egyenáramú) átviteli módszert alkalmazza.

Az eddig megrendelt kilenc északi-tengeri offshore hálózati összeköttetésből ötöt a Siemens készít, és ezzel is hozzájárul a németországi energiaváltás sikeréhez. A Petrofac-kal alkotott konzorcium vezetőjeként a Siemens szállítja az egyik hálózati összeköttetés, a BorWin3 komplett, hatékony HVDC-technikáját. Partnere, az olaj- és gázágazat több mint 30 év tapasztalattal rendelkező generálvállalkozója, a Petrofac vállalja a szükséges tengeri platform megépítését és offshore installációját.

Azonban a kábelek szállítására és lefektetésére a TenneT külön pályázatot írt ki, így az nem a konzorcium feladata. A 900 MW átviteli teljesítményű BorWin3 az ötödik hálózati kapcsolat, melyet a TenneT a Siemenstől megrendelt, és rajta keresztül közel egymillió német háztartáshoz jut el majd tiszta szélenergia. Kereskedelmi üzembe állítását 2019-re tervezik.

A Siemens szállítási terjedelme a hálózati összeköttetés minden nagyfeszültségű berendezésére és a teljes szárazföldi állomásra kiterjed. Döntő jelentőségű komponens a két áramátalakító konverter, amelyek a váltóáramot egyenárammá, illetve az egyenáramot váltóárammá alakítják.

Emellett a Siemens állomásonként két 670 MVA-es teljesítménytranszformátort, valamint a teljes lég- és gázszigetelésű nagyfeszültségű kapcsolástechnikát is szállítja. A HVDC konvertereket a Siemens nürnbergi konverter-gyárában tervezik, gyártják és tesztelik majd, és ugyanott gyártják a teljesítménytranszformátorokat is.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hvg.hu