Jump to content

Támogatás nélkül nem nagyon veszik a napkollektort

2014. 05. 14. 15:38

A napenergiában óriási a potenciál, Magyarország azonban egyelőre nem használja ki. A becslések szerint Magyarországon tavaly év végéig 250 ezer négyzetméternyi napkollektort telepítettek mintegy 25 ezer épületre. Ez önmagában sem tűnik soknak, ha pedig hozzátesszük, hogy Ausztriában több mint 4,5 millió, vagy a rosszabb adottságokkal rendelkező Lengyelországban 1,5 millió négyzetmétert fedtek le, még lehangolóbb az adat. Mindez azt is jelenti, hogy messze vagyunk még az unió felé tett vállalásunktól, amely szerint 2020-ra körülbelül 2 millió négyzetméter napkollektort kellene felszerelni, ami a hűtés-fűtés éves energiaigényének már nagyjából 1 százalékát tudná fedezni.

Varga Pál a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesületének (MÉGNAP) elnöke szerint a napkollektorok iránti kereslet nagyban függ attól, hogy van-e a telepítésükre állami támogatás az adott évben. Ha nincs, az érdeklődők inkább kivárnak.

A szakember szerint a lakossági pályázatok elmaradása miatt jelenleg padlón van a piac, alig akad megrendelés. Ennek egyik jelentős oka, hogy a családiház-tulajdonosok legutóbb 2012-ben igényelhettek támogatást ilyen típusú beruházásra.

Varga úgy véli a ciklusváltás miatt ráadásul idén már uniós pályázatokkal finanszírozott új beruházások elindulása sem várható. Pedig a napenergia-hasznosítás tipikusan olyan terület, amelyben már nem túl nagy ösztönzők hatására is fellendülés tapasztalható.

A napkollektorok leggazdaságosabban a használati meleg vizet állítják elő, nyáron közel 100, egész évben a szükséges mennyiség 60-70 százalékát képesek biztosítani, de a korszerű rendszerek télen is működnek, és fűtésrásegítésre is használhatók. Ezek kiépítése családi ház esetében 800 ezer és másfél millió forint közötti összeget vihet el, attól függően, hogy hányan laknak benne.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/metropol.hu