Jump to content

Újabb töltőállomáson tankolhatnak az e-autósok

2014. 05. 20. 12:33

Budapesten már a Magyar Tudományos Akadémia közelében, az Akadémia utcában is ingyenesen feltölthetők az elektromos autók. Az elmúlt évtizedek trendjeit elemezve könnyen belátható, hogy a közlekedés egyre nagyobb szerepet tölt be az energiafelhasználásban. A gazdaságilag fejlett országokban a közlekedés energiaigénye három és fél évtized alatt csaknem 80 százalékkal emelkedett, és a végső energiafelhasználás több mint negyede ma már ehhez a területhez tartozik.

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy Magyarországon a legtöbbet használt közlekedési forma az autózás. Az Eurostat adatai szerint az autók részaránya 2012-ben elérte a 63 százalékot, ezt követte 25 százalékkal a buszos, illetve 12 százalékkal a vasúti közlekedés.

2012-ben már nagyjából 3 millió autó rótta a magyar utakat. Ez azonban a mobilitás fejlődése mellett azt is jelenti, hogy egyre nagyobb a környezetterhelés is. Éppen ezért lenne szükség egyre több e-autóra, amelyek – különösen a városi környezetben – csökkenthetik a nagyfokú zaj- és légszennyezést.

Ezen járművek nagy előnye, hogy az energiafelhasználásuk optimális, üzemanyagköltségük a hagyományos járművek töredéke. Ugyanakkor a károsanyag-kibocsátásuk működés közben nulla, tehát nem szennyezik a városok levegőjét. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként 2010 szeptemberében Budapesten nyitotta meg az első nyilvános e-töltőállomást.

A villamos energiával működő autók elterjedésének legfontosabb feltétele azonban a megfelelő infrastruktúra kiépítése. Ezért az ELMŰ az elmúlt négy évben húsz nyilvános töltőt helyezett üzembe Budapesten, és további tizennégyet szereltek fel bevásárlóközpontokban, illetve garázsokban. Az töltőoszlopokat – így az Akadémia utcában felavatottat is - a magánszemélyek ingyen használhatják az év végéig.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hir24.hu