Jump to content

Elektromos autót fejlesztett ki a győri Széchenyi Egyetem

2014. 05. 22. 17:49

A győri Széchenyi István Egyetem és a campuson működő Járműipari Kutatóközpont (JKK) csütörtök délelőtt bemutatta és üzembe helyezte saját fejlesztésű, elektromos kisautóját. A járművet a JKK 2014. május 21-23. között rendezendő, nemzetközi szakmai workshop-ja keretében mutatták be. Az eseményen a hibrid és elektromos autók fejlesztésével és a városi közlekedés szervezésével kapcsolatos kutatásokról tárgyalnak hazai és külföldi szakemberek.

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutató Központja 2014. május 21-23. között szervezi meg a „Workshop on Design, Simulation, Optimization and Control of Green Vehicles and Transportation” elnevezésű szakmai rendezvényét.

A háromnapos eseményen hazai és külföldi szakemberek tárgyalnak a hibrid és elektromos autók fejlesztésével és a városi közlekedés szervezésével kapcsolatos kutatásokról. A workshop keretében szó esik a városi közlekedés környezeti hatásairól, valamint a forgalmi adatok alapján történő légszennyeződés előrejelzésről is.

A rendezvény alkalmával, május 22-én az intézmény bemutatja kutatásainak egyik eredményét a saját fejlesztésű, elektromos városi kisautóját, a SZEIectrát, amelyet a legkorszerűbb kommunikációs eszközökkel szereltek fel valós környezetben végzett további kutatásokhoz. A jármű fejlesztői a workshop keretében tesztelik az autót, melyet az intézmény forgalomba is helyez.

Az egyetemnek egyébként is van oka örömre, hiszen a napokban több mint egymilliárd forintos, szinte teljes egészében uniós forrásból finanszírozott épületenergetikai projekt zárult le. Az intézmény területének mintegy felét adó két épület nyílászáróinak cseréje és szigetelése mellett 250 négyzetméternyi napelemparkot is kiépítettek, mellyel évi 30 milliós energia-megtakarítást tettek lehetővé.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI