Jump to content

Kína a globális napenergia-piacon is a csúcsra tör

2014. 05. 22. 15:14

A rendkívüli légszennyezettség megfékezése érdekében Kína óriási tempóban bővíti megújuló kapacitásait. Ázsia legnagyobb országa eddig is igen nagyratörő tervekkel rendelkezett az ország légszennyezettségének megállítása érdekében, a napokban azonban újabb grandiózus céllal állt elő. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, úgy 2017 végére majd kétszer annyi napenergia-kapacitással rendelkezik, mint amennyivel jelenleg a világ legnagyobb szolárhatalma, Németország. A távol-keleti ország 2015 végére 35 GW-nyi összkapacitást tervez kiépíteni.

A cél eléréséhez jó úton haladnak, ugyanis Kínában tavaly az EPIA előzetes adatai szerint 11,3 GW-nyi erőművet telepítettek, így 18,1 GW-ra nőtt az ország telepített napenergia-kapacitása. Idén a kínai kormány prognózisa szerint 14 GW-ot installálhatnak, ennek fényében pedig már nem tűnik elérhetetlennek 2015 végére a 35 GW.

Emellett a szélenergia hasznosításában is élen járnak, tavaly a legnagyobb ütemben Kína és Európa szélerőműves áramtermelési kapacitása növekedett. Kína rendelkezik a legtöbb szélerőművel is, amelyek összes áramtermelési kapacitása 91 ezer 400 megawatt. 2013-ban a kínai termelési kapacitás 16 ezer 100 megawattal nőtt. Kína a 2020-ra kitűzött szélerőműves áramtermelési kapacitáscélját 150 ezer megawattról 200 ezerre emelte meg.

A kínai kormány azonban újabb ambiciózus tervekkel állt elő. 2017 végére 70 GW-ra növelnék az ország napenergia-kapacitását, melynek felét decentralizált PV-napelemek adnák. Hogy ez mit jelent, azt jól mutatja, hogy a világon jelenleg legnagyobb szolárhatalom, Németország mintegy 36 GW beépített napenergiai-kapacitással rendelkezik A kínai tervek szerint pár év alatt ledolgoznák ezt a különbséget, sőt le is hagynák a németeket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/portfolio.hu