Jump to content

Tavaly év végén már 6,5 millióan dolgoztak a megújulókkal

2014. 05. 23. 18:21

A világon a megújuló energiaforrások részaránya egyre jobban növekszik a világ energiatermelésében. A föld megóvása mellett mintegy 6,5 millió embernek adnak munkát az ezek kiaknázásával kapcsolatos munkakörök. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) elmúlt év végi adatai szerint  a hagyományos energiahordozók iránt elkötelezett iparágak is kezdik felfedezni maguknak a zöld energiát, ezzel a 6,5 millió munkavállalóval most már bátran kijelenthető, hogy közel sem úri hóbortról van szó, amikor a megújuló energiaforrások hasznosításában rejlő potenciálok kiaknázásának fontosságáról beszélünk.

A szervezet felmérése szerint a 2012-ben mért 5,7 millió munkahely mintegy 14 százalékos bővülése egy éven belül vezetett oda, hogy 2013 év végén már 6,5 millióan dolgoztak az iparágban és az ahhoz szorosan kapcsolódó területeken.

Az első helyen „természetesen” a világ vezető, megújuló felhasználója Kína áll 2,64 millió munkahellyel. A távol-keleti országot jelentősen lemaradva követik a dobogósok, Brazília 894 ezer, az Egyesült Államok pedig 625 ezer munkahellyel.

Az EU tagállamaiban mintegy 1,25 millió ember dolgozik a megújuló energiaforrások kiaknázásához kapcsolódó munkahelyeken. Ebből a legtöbbem - 371 ezren – Németországban. A fejlődés ellenére Magyarországon még csak mintegy 8-10 ezren dolgozhatnak ezen a területen, és ebben már minden technológia teljes értéklánca benne van.

A felmérés alapján megújulókra „lebontva”, a fotovoltaikus energiatermelés, volt a legdinamikusabban fejlődő technológia: világszerte összesen mintegy 2,3 millió embernek ad munkát. A folyékony bioüzemanyagok összesen 1,4 milliónak, míg a szélenergia 800 ezer, míg a biogáz mintegy 300 ezer embernek biztosít megélhetést.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/chikansplanet.blog.hu