Jump to content

India új kormányfője a napenergiában bízik

2014. 05. 26. 19:28

India teljes napenergia-ellátását célozza az ország frissen megválasztott kormányfője. Narendra Modi kijelentette: célja, hogy 2019-re a több mint egymilliárd lakosú India minden otthonában legyen legalább egy napelemmel működő lámpa. Ezzel a célkitűzéssel akarja megoldani annak a 400 millió indiainak a gondját, akiknek a mai napig nem jut elektromos áram. A hatvannégy éves politikus a május 16-i választási győzelemmel került hatalomra. Miután megnyerte a választást elmondta, a napot, mint alapvető forrást tekintik energia-gondolkodásuk teljes átalakítására.

Indiának nem csupán az ország teljes elektromos ellátása és a tervvel járó munkahelyteremtés miatt fontos a napenergia, hanem azért is, mert az ország a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátójának számít ma a világban.

Az ország már korábban tervbe vette, hogy biomassza erőművel is növelné energia biztonságát, és már tavaly szóba került, hogy egy igen komoly és ambiciózus napenergia projektbe fog bele. A Föld hetedik legnagyobb országa úgy érzi, hogy a napenergiai befektetésekkel előrébb léphet, mellyel a piaci helyzetét is erősítené.

Ennek eredményeképp a megújuló energiaforrások minisztériuma úgy döntött, hogy egy rendkívül ambiciózus tervbe fog bele, melynek végeredményeként 2017-re India elérné a 10 GW-os napenergia kapacitást. A vezetők ezzel egy nagyon komoly és jövőbemutató célt fogalmaztak meg, melynek teljesítésére nem maradt sok idejük, tekintve a beruházások és a fejlesztések nagyságát. India ezekkel a fejlesztésekkel és kezdeményezésekkel természetesen új munkahelyeket is teremtene az országban, ami az életszínvonal minőségét tekintve sem lehet utolsó szempont számára.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/nepszava.hu