Jump to content

Szolárvirág gyűjti az energiát egy bécsi szeméttelepen

2014. 05. 26. 16:21

Május eleje óta egy öt méter magas szolárvirág díszlik a bécsi Deponie Rautenwegen. A különleges naperőmű egy átlagos háztartás éves szükségletének megfelelő mennyiségű áramot termel. A május elején átadott, a Deponie Rautenwegen található, öt méter magas szolárvirág a beindításkor kibontja szirmait, majd a nap felé fordul. A különleges naperőmű évente körülbelül 3.000 kilowattórányi áramot termel, ami egy átlagos háztartás éves szükségletének felel meg. A szolárvirág segítségével nyert áramot, elsősorban a szeméttelepen a látogatók számára rendelkezésre álló kisvonat, a 48er-Tatzelwurm feltöltésére használják, a fennmaradó felesleget pedig a telep hálózatába táplálják be.

A bécsi köztisztaságiak, mindig is nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre és a megújuló energiahordozókra. Ennek köszönhetően központi épületüket például zöld homlokzat szigeteli, a 85 focipályának megfelelő nagyságú szeméttelepen, a Deponie Rautenwegen pedig – ahol a hulladékégetőkből származó salakot tárolják –, ritka pinzgauer kecskék élnek. A 60 hektáros területen május és október között péntekenként és minden hónap első szombatján nyilvános telepvezetést is tartanak, amin bárki résztvehet.

Az osztrák főváros már korábban is sokat tett a környezetvédelemért, tavaly kezdte el tesztelését egy önellátó szennyvíztisztító a város központi szennyvíztisztító területén, amely egy olyan kísérleti berendezés melynek segítségével energiából önellátóvá válhat a telep. Jelenleg a város teljes energiafogyasztásának egy százalékát fordítják szennyvíztisztításra

A kísérleti szakaszt követően, a tervek szerint várhatóan 2015-ben kezdődhet meg a hat rothasztótorony, az iszap-puffertartály és a két gáztartály építése, ami folyamatos működés mellett hat évet és mintegy 100 millió eurót vesz igénybe. A bécsi szennyvíztisztító telep így 2020-ra válhat energiából önellátóvá.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/greenfo.hu