Jump to content

Komoly vita lehet az európai energiabizottságban

2014. 06. 03. 16:09

Az Európai Bizottság európai energiabiztonsági stratégiájának egyik sarkos eleme az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) szerint, hogy az Oroszországtól való gázfüggésünket közel-keleti és észak-afrikai instabil térségektől való függésre kell cserélnünk. A másik, hogy túlzott importfüggés-csökkentési reményeket fűzünk a zöldenergia felfuttatásához. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) a zöldenergiákra nézve kedvezőtlen megközelítést olvasott ki az Európai Bizottság új energiabiztonsági stratégiájából.

A szakemberek által is jóváhagyott dokumentum ugyanis a korábban feltételezettnél kisebb jelentőséget tulajdonít a megújulóalapú energiatermelés felfuttatásának abból a szempontból, hogy a növekedés mennyire csökkenti földrész energiaimport-függését.

Az EWEA értelmezése szerint, amikor alternatív energia-beszerzési forrásként a közel-keleti, vagy az észak-afrikai importot javasolja az európai országoknak, lényegében arra buzdítja őket, hogy az Oroszországtól való függésüket instabil térségektől való függésre cseréljék. A zöldenergiákra, azon belül is a szélenergiára való váltásban látják a kiutat, és szerintük minél előbb lépni kell az ügyben.

A szövetség elnöke rámutat, hogy az európai energiatermelésen belül a 2030-ra megcélzott, 30 százalékos megújuló arány elérésének köszönhetően a földrész 260 milliárd dollárral költene kevesebbet fosszilis energiahordozók behozatalára. Justin Wilkes arra azonban nem hozott példát, hogy ennek érdekében mekkora összeget kellene költeni a megújuló iparra, ahogyan azt sem közölte, hogy az időjárásfüggő (hullámzóan működő) energiatermelés kiszabályozása mekkora további beruházásokat igényel.

Az EU 2012-ben 545 milliárd eurót költött energiaimportra, ami minden egyes lakosának naponta több mint két dollárjába kerül. A földrész a megújuló energia felhasználásával viszont 2010-ben 30 milliárd eurónyi importot takarított meg.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/vg.hu