Jump to content

Fehér házi kezdeményezés a széndioxid-kibocsátás csökkentésére

2014. 06. 06. 18:53

Harminc százalékkal kívánja csökkenteni a meglévő erőművek széndioxid-kibocsátását a 2005-ös szintről 2030-ra az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA). Az EPA hétfőn jelentette be a széndioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó előterjesztését. Ez mindeddig a legkomolyabb környezetvédelmi intézkedés, amelyet Barack Obama amerikai elnök - a kongresszusi republikánusok ellenállását megkerülendő - a végrehajtó hatalmával élve kezdeményezett. A Tiszta Energia Terv értelmében az államoknak 2016. június 30-ig kell majd beterjeszteniük a végrehajtására vonatkozó projektjeiket, de szükség esetén akár további egy-két évi haladékot is kaphatnak a cselekvési programjuk kidolgozására.

Az államok a különböző megoldások kombinálásával érhetik el az iránycélt, így az erőműveikben és azokon kívül is növelhetik a hatékonyságot, csökkenthetik az üzemórákat, de fejleszthetik a megújuló energiaforrásaikat is.

Az EPA rámutatott, hogy az intézkedés nyomán kevesebb olyan korom- és szmogképző szennyező anyag kerül a légkörbe, amely a lakosság több mint 25 százalékának egészségét károsítja. Az ügynökség becslése szerint 2700-6600 idő előtti elhalálozást és a gyerekek esetében 140-150 ezer asztmarohamot lehet majd megakadályozni.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn a CNN-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell játszania a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Carney így válaszolt arra a felvetésre, hogy amíg India és Kína nem változtat a károsanyag-kibocsátásán, az amerikai intézkedések hatása nem lesz érdemleges.

Republikánus bírálatok szerint a kezdeményezés 800 ezer munkahelyet szüntet majd meg a széntüzelésre épülő gazdasági ágazatokban. Az amerikai kereskedelmi kamara becslése szerint az intézkedések megvalósítása évi 50 milliárd dollárjába kerül majd az amerikai gazdaságnak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI