Jump to content

A Föld hőjét kellene jobban kihasználni

2014. 06. 18. 12:13

Az Európai Unió 28 tagországa lakosságának 26 százaléka szolgálható ki geotermikus távhővel. Jelenleg a legjelentősebb potenciállal rendelkező távhőpiacok Franciaországban, Izlandon és Németországban találhatók, és 2016-ig a legnagyobb növekedés is elsősorban ezekben az országokban várható, kiegészülve Olaszországgal és Magyarországgal. Egy kifejezetten geotermikus hőenergia-ellátásra szabott távhőár-szabályozással, a hazai támogatási rendszer újragondolásával, a nyugat-európai példák hazai viszonyokra szabásával és átültetésével ugyanis jelentősen növelhető lenne a geotermikus energia távfűtésben felhasznált részaránya Magyarországon – állítják az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. szakértői.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. Vezérigazgatója a megújuló energiaforrások távfűtésben betöltött szerepéről elmondta, hazánkban jelenleg 10-nél is kevesebb geotermikus távhőtermelő erőmű működik, a megújuló energiaforrások részaránya a távhőtermelésben 8 százalék körül alakul. Ebből a biomassza 5, a hulladékok felhasználása 1,5, míg a geotermikus energia alig 1 százalékkal részesedik mondta a megújuló energiaforrások távfűtésben betöltött szerepéről.

Hiába azonban a megfelelő geotermikus potenciál, ez önmagában még nem garancia arra, hogy Magyarországon is növekedni fog az ezt az energiaforrást felhasználó távfűtőművek száma. Ennek oka, hogy a meleg víz kitermelése viszonylag magas kezdeti beruházási költséggel jár. A hatályos szabályozás elsősorban a földgáz és biomassza alapú energiatermelésre fókuszál, amelyekhez képest a geotermikus energia kiaknázása atipikusnak tekinthető.

Véleménye szerint amennyiben az állam garanciát vállalna a biztosítási összeg bizonyos részére, vagy hozzájárulna a biztosítási díjhoz, az már jelentősen mérsékelni tudná a projektek finanszírozási igényét. Ráadásul a beruházók is nagyobb kedvvel fordulnánk az ilyen projektek felé.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/napigazdasag.hu