Jump to content

Túlteng az európai zöld energia

2014. 06. 19. 14:40

Európa azon célja, hogy az energia ellátását egyre inkább megújuló energiákból fedezze, mára oda jutott, hogy lassan vissza kell fognia a termelést a túlkínálat miatt. A jövőben a hálózati szolgáltatóknak valószínűleg csökkenteniük kell a nap- és szélenergia-termelést az alacsony keresleti időszakokban, hogy ne terheljék túl a több mint 302 ezer kilométeres vezetékeket. Mindeközben Warren Buffet bejelentette, hogy befektetési cége 15 milliárd dollárt kíván megújuló energiába fektetni.

Miközben a megújuló energia-termelés aránya közel a duplájára, 18 százalékra emelkedhet 2020-ig, csak az elmúlt évtizedben Európa ötszörösére emelte a zöld energia kibocsátását. Ezzel 400 milliárd dollár értékű piaci részesedést söpört ki olyan vállalatoktól, mint a német RWE vagy a francia GDF Suez – írja a Bloomberg.

A lenyűgöző bővülés mögött az áll, hogy az Európai Unió államai erőteljesen igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, a cél az, hogy az 1990-es szintekhez képest az évtized végére 20 százalékkal essen ennek mértéke. Jelenleg pedig arról folyik a diskurzus, hogy 2030-ra ez a 40 százalékra nőjön.

Nyolc ország, köztük Németország és Bulgária is arra kényszerül, hogy exportáljon vagy visszafogja a termelést a nyári, alacsonyabb kereslet jellemezte időszakokban. A költségek és az infrastrukturális problémák ellenére az európai kormányok 2012-ben 57 milliárd dollárt fordítottak zöld energia projektekre, ami a globális 101 milliárd dollár több mint felét tette ki.

Ezzel szemben az új európai projektekbe fektetett összeg 43 milliárd dollárra zsugorodott tavaly a 2012-es 80,2 milliárdos szinthez képest. A befektetések még úgy sem álltak le, hogy az EU energia kereslete 2008-ban tetőzött. A várakozások szerint idén 0,3 százalékos lehet a visszaesés.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/tozsdeforum.hu