Jump to content

Selective breeding, avagy a tökéletes szelekció

2014. 11. 16. 19:00

A selective breeding kifejezés az angolban tökéletesen lefedi azt, amit a valóságban annak definiálnak. A magyarban nagyjából úgy lehetne rendesen körülírni ezt, hogy szelektált tenyésztés, egy eszköz a tökéletes állat létrehozására.

A szelektált tenyésztés számos kérdést felvet. Egyrészt, bele kell-e nyúlni szándékosan az állat génállományába csak azért, hogy egy tökéletes példány szülessen illetve, ha ezt meg lehet csinálni már az állatvilágban, mikor fog megszületni az első tökéletes ember?

Külföldön már nem annyira megbotránkoztató az a tény, hogy a marhák, tehenek nagy tucatjánál alkalmazzák a selective breeding eljárást.

A marhákat nagyjából 4,000 évvel ezelőtt szelídítette meg az ember, azzal a céllal, hogy felhasználja azokat a saját szükségletei kielégítésére, illetve, hogy hasznot húzzon belőlük. Ennek köszönhetően elkezdték a jobb példányokat fedeztetni, ezáltal elkezdődött egy mesterséges kiválasztódás, ám ez még normálisnak mondható. Mostanra nagyjából 800 különféle szarvasmarha fajt tartanak számon, melyek közül mindegyik képes volt alkalmazkodni az életfeltételekhez. Ám ez nem elég a tenyésztőknek, akik a tökéletes példányt akarják előállítani. Az eszköz már meg van rá, íme az eredmény:



(A kép forrása: http://rawforbeauty.com/)