Jump to content

Az elefántok több száz méterről meghallják az esőt

2014. 11. 19. 09:00

Azok a hatalmas fülek nem dísznek vannak. A namíbiai elefántok a 280 km távolságra lévő vihart, esőzést is könnyűszerrel meghallják. Muszáj is, hiszen sokszor az életük múlhat rajta.

 

Az elefántok hatalmas fülei többre hivatottak, mint egy átlagos pár fül, hiszen ezek segítségével könnyen felderítik, hol esik éppen. Ez számukra azért létfontosságú mivel ezáltal tudnak a legegyszerűbben friss víz és élelem közelébe jutni. Ugyanis egy kiadós esőzés nem csak az itatókat tölti fel, hanem friss hajtások is serkennek a nyomában.

Az egész mechanizmus érdekessége, hogy csupán a hangzásból tudnak következtetni, mindössze –egy emberi fül számára érzékelhetetlen – egy infrahang segítségével tájékozódnak. Ennek segítségévek szűrik ki, hogy épp hol villámlott.

Ha belegondolunk 280 km egy London-Manchester vagy épp NY City belvárosa – és Baltimore közötti távolság, amit eltévedés nélkül megtenni bravúros. A természet érintetlenségének köszönhetően, azonban ez adott számukra, hiszen a hallóképességüket nem befolyásolja semmilyen indusztriális, vagy egyéb mindennapi életből származó zaj.

A Namíbiai esős szezon Januártól Márciusig tart. Ebben az időszakban a feljegyzések szerint, mintegy folytonos migráció indul be a hordákban, akik elindulnak az eső irányába.

Egyébként ezek a különleges állatok az 1970-80-as években a kihalás szélén álltak az orvvadászat miatt. A populáció rohamos csökkenését még szerencsére sikerült időben megállítani, egy rezervátum létrehozásával, illetve azzal is, hogy védett állatnak nyilvánították.