Jump to content

Mi vagyunk a világ közepe! Vagy mégsem?

2015. 01. 05. 19:00

Az ember sokszor azt gondolja, hogy nem létezik nála magasabb létforma, ő a világ ura az egyedüli konkvisztádor. Ez pedig nem így van, mi csupán 100,000 fényév egy mikro tized része vagyunk. Meg akar lepődni? Olvasson tovább!

Az alábbi videó készítői jól megfogták a dolog lényegét. A mi kis Földünket belehelyezték az egész, globális univerzumba, és számos érdekességet is bemutatnak.

Például tudta, hogy a Hold- Föld távolság közé az összes bolygó befér, vagy azt, hogy a Szaturnusz gyűrűjének csupán csak egy kis szelete akkora méretű, mint hat darab Föld?

Azt gondolta volna, hogy a Napnál nincs nagyobb csillag? Ha igen akkor tévedett. Az Arcturus elvevezésű csillag 16,000x nagyobb, mint a legfényesebb égitestünk, de ennél is van hatalmasabb. Ez nem más, mint az Alpha Scrorpii A. nevű képződmény, ami 690 milliószor nagyobb, mint a Nap. Ezt már csak a VY Canis Majoris tudja überelni a maga méreteivel, ami megegyezik a nap 2,9 billiós szorzatával. A Nap egyébként 1,400,000 km kiterjedésű.

A Tejútrendszer 100,000 fényév átmérőjű (1 fényév= 9,4605 billió kilométer), a közepétől mi, 30,000 fényévre vagyunk. Az egész rendszerből, éjszaka az égre feltekintve, csak egy szeletet látunk. Ám a Tejútrendszert is van, ami túlnövi. Az IC 1011 6,000,000 fényév kiterjedésű.

De gondolkodjuk még nagyobban. Minden bolygó, csillag és rendszer egyenként több mint ezermilliárd csillaggal rendelkezik. Ezeket látjuk apró kis pöttyöknek az égen. Amit mi egynek vélünk, az valójában több billió.

És íme a szemléletes videó, muszáj megnézni!



(A kép forrása:http: //fc04.deviantart.net/)