Jump to content

Algából kőolaj, mindössze egy óra alatt

2015. 01. 07. 19:00

Az új eljárásnak köszönhetően hatvan perc alatt készül zöld algából kőolaj. Ha a módszer hosszú távon is hatásos, akkor talán megoldódhat a jövő egyik nagy problémája. A kutatás eredményéről az Algal Research közölt cikket.

Természetes úton a kőolaj létrejöttéhez 65 millió év szükséges. Ennyi idő alatt konvertálódik át a növényi anyag. Ezt a hosszú intervallumot válthatja ki az új módszer, amelyet a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) kutatócsoportja talált fel.

A folyamat iszapos algával és vízzel kezdődik. Az egész első ránézésre úgy néz ki mint a borsóleves, még az állaga is megegyezik. Az egyveleg bekerül egy reaktorba, ami olyan feltételeket idéz elő, ami a Földkéreg alatt van, azaz 350 Celsius fokosra melegszik az anyag, miközben 3000 PSI erősségű nyomás éri. A folyamat végén, egy órával később, az algából fekete, sűrű kőolaj lesz. Az eljárás melléktermékeként víz és más, újrafelhasználható anyagok termelődnek. A melléktermékek többnyire a kálium és nitrogén.

A kőolajat a többi anyagtól izolálják, majd a hagyományos módszerekkel finomítják, ezáltal benzin, gázolaj és a kerozin is készül belőle.

Nem vitás, hogy ezzel a módszerrel, csökkenthető a környezet károsítása, illetve a kőolaj előállítása során üvegházhatást okozó gázok termelődése.



(A kép forrása: PNNL)