Jump to content

Az algamassza regeneráló hatással bír a vizekre

2015. 01. 12. 16:00

A víz felszínén lebegő algatömeg nem fest bizalom gerjesztően, viszont nagyon hasznos. Minél nagyobb az algakiterjedés, annál hatékonyabb a víztisztító hatás. Egy idő után a durván koszos víz is visszaáll eredeti mivoltára.

Az kékmoszat, vagy cianobaktérium néven is ismert alga víztisztító hatása lenyűgöző. Az apró élőlények, melyek képesek a fotoszintézisre, egy súlyosan szennyezett, halálzónának titulált tóból, folyóból képesek gyönyörű, tiszta vizű, víztömeget csinálni. A korábban növények és állatok számára alkalmatlan vízfelületeket képesek oly módon megtisztítani, hogy azok újra alkalmasak a vízi életformák fenntartására.

Az algák alkalmazása számos, ember által előidézett környezeti pusztulást helyre tudnának hozni. Megfigyelésül, és az általuk nyújtott lehetőségek felhasználása csak mostanában vált érdekeltté, a tavakban lévő nitrogén és foszfor eltűnése, és a szennyeződések növekedése kapcsán.

A fent említett két összetevő fogyása hatással van a környezetben történő változásokra, így a hőmérsékletemelkedésre, és az életre.
Ha a tavak egy idő után annyira elszennyeződnek, vagy annyira kifogyjanak a tápanyagból, hogy az állatok kipusztuljanak, akkor az kihat a halászatból élő emberek mindennapjaira, illetve lassacskán a világ különböző pontjaira.

Ezért fontos az alga jelenléte a tavakban, hiszen az a fent említett katasztrófának gátat tudna szabni. Lényeges, hogy a kékmoszatokat az olyan földrajzi területekre is exportálják, ahol más csak palackozottan lehet kapni tiszta ivóvizet…



(A kép forrása:https://i1.wp.com)